The Guardian: Kako je Tramp destabilizovao Crnu Goru

Izjave Donalda Trampa o Crnoj Gori dočekane su sa podsmjehom, prezirom i nevjericom u isto vrijeme, piše The Guardian. Mnogi su zvaničnici, napominje se u tekstu, priznali da su Trampove riječi zaboljele.

Objavljeno: 20. 07. 2018 - 08:48

"Vladi Crne Gore, koja je snažno podržavala pridruženje NATO uprkos velikom protivljenju u državi, mahom zbog NATO bombardovanja 1999., Trampov zaključak da strateška država nije vrijedna odbrane, izazvao je razočaranje", istaknuto je u tekstu.

Analitičari ocjenjuju da na Balknau, gdje zemlje teže EU integraciji, ruski predsjednik Vladimir Putin može da pokuša da testira spremnost članica NATO-a da odbrane jedna drugu od eventualnog napada.

"Trampova izjava dodatno potkopava NATO i njegova poruka u Moskvi može da se tumači na način da SAD neće podržati saveznike ukoliko Rusija pokuša da destabilizuje region na bilo koji način", kazao je za The Guardian Kenet Morison, profesor moderne jugoistočno evropske istorije na Univerzitetu De Montfort. "Za region je važna stabilnost i jasna evropska (i NATO, ko želi) perspektiva", dodao je Morison.

The Guardian nadalje piše da je svega nekoliko zemalja, koje su male poput Crne Gore, uspjelo da iznervira Rusiju. Navode da je težnja Crne Gore da postane članica NATO-a navelo Moskvu da "podrži državni udar. Iako državni udar nije uspio, nadali su se da će  ubistvom tadašnjeg premijera Mila Đukanovića na vlast doći pro-ruska stranka."

"Kako se Crna Gora približavala članstvu, slabili su tradicionalno dobri odnosi sa Rusijom, posebno uvođenjem sankcija zvanične Podgorice, slijedeći politiku Evropske unije", pojasnio je profesor Morison.

Zato Trampovi komentari, istakao je Morison, ne samo da podrivaju crnogorsku Vladu, već mogu da ohrabre pro-rusku i anti-NATO opoziciju.  "Takvi komentari samo hrabre Demokratski front za koji se tvrdi da ima veze s Rusijom", dodao je on.

"Mnogi što su protiv NATO-a, bili su za Trampa zbog njegove retorike tokom predsjedničke kampanje kojom je podrivao NATO", zaključio je Morison za The Guardian.