Ministarstvo će ispitati da li je riječ o kulturnom blagu

 Uprava carina potvrdila je juče za Pobjedu navode poslanice DPS-a Daliborke Pejović da su carinski službenici nedavno otkrili nelegalnu pošiljku za koju se sumnja da sadrži kulturno blago Crne Gore. 

Objavljeno: 21. 07. 2018 - 06:54

Ministarstvo kulture je, kako se navodi u odgovorima Pobjedi, formiralo komisiju koja će utvrditi da li se radi o kulturnim dobrima ili ne. - Kako navodite da je poslanica istakla da nijesu poznati ni primalac ni pošiljalac pošiljke, ukazujemo da su pred carinskim organom poznati i pošiljalac i primalac pošiljke – saopšteno je iz Uprave carina. Demantovali su navode Pejović da je riječ o DHL pošiljci i istakli da su, postupajući u skladu sa carinskim propisima, preduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti, među kojima je i saradnja sa Ministarstvom kulture. 

Podsjetimo, poslanica DPS-a Daliborka Pejović, postavljajući poslaničko pitanje ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, prekjuče je u Skupštini kazala da „ima informacije iz carina da je skoro DHL pošta sasvim slučajno, metodom uzorka, otkrila vjerovatno nelegalni tok arheološkog blaga, nalazišta i pokretnih kulturnih dobara, kojima se niti zna porijeklo, niti trag, niti konačno odredište.“

- Plašim se da to nije jedina (pošiljka, nap. aut.), nego su vjerovatno i mnoge druge prošle ili neopaženo, ili nijesu istražene na adekvatan način, što znači da su muzealije i kulturna pokretna dobra na neki način u velikoj opasnosti – kazala je Pejović. Iz Uprave carina Pobjedi je odgovoreno da carinski službenici prethodnih godina nijesu otkrili nijednu sličnu pošiljku sa potencijalnim kulturnim blagom Crne Gore.

Do zaključenja ovog broja Pobjede, iz Ministarstva kulture juče nijesu stigli odgovori na Pobjedina pitanja o nelegalnoj pošiljci i rezultatima rada komisije koja provjerava njen Arheološko blago sa Duklje sadržaj.