Zekovića posjećivao Rafailović

 Nikšićanina Radojicu Zekovića je u zatvoru tri puta posjećivao Vasilije Rafailović koji je trenutno u bjekstvu zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu i 7. decembra 2016. godine počinio dvostruko ubistvo – to je juče saopštio specijalni tužilac Saša Čađenović.

Objavljeno: 21. 07. 2018 - 06:59

Tužilac je na te podatke ukazao nakon što je predstavljena evidencija o posjetama Zekoviću. Za podmetanje bombe pod automobil „golf V“ koji je, po stavu Tužilaštva, koristio Zeković, sudi se petočlanoj grupi na čijem je čelu bio Stevan Stamatović koji je povezan sa škaljarskim klanom. Stamatović je u bjekstvu dok su na optuženičkoj klupi Milan Lješnjak, Aleksandar Bojović, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević i oni se terete da su pokušali likvidaciju Zekovića, koji je prema evidenciji bezbjednosnih službi blizak kavačkom klanu.

Zeković je na jednom od prethodnih suđenja negirao vezu sa kriminalnim klanovima i tvrdio da mu nije poznato da je njegov prijatelj Igor Božović vođa kavačkog klana, a vjenčani kum Vladimir Roganović član te grupe.

VEZE

U dopisu ZIKS-a je konstatovanio da je Zekoviću odobreno odsustvo od 19. do 26. maja prošle godine kada je Stamatovićeva ekipa, prema navodima Tužilaštva, i podmetnula bombu pod automobil za koji se smatra da ga je koristio Zeković.

Službenik nikšićke policije Lazar Šćepanović juče je kazao da je 20. maja od kolega iz podgoričke policije Miljana Ćirovića i Rada Stijovića oko 10 časova dobio informaciju da je ispred jedne zgrade u podgoričkom naselju Zabjelo ispod vozila, koje je prema operativnim podacima koristio Zeković, nađena eksplozivna naprava, te i da su dvije osobe uhapšene. Šćepanović je ispričao da je njegov kolega telefonom pozvao Zekovića koji se u policije pojavio oko 13 časova.

- I odmah je došao, nakon desetak minuta. A u periodu od 10 do 13 časova smo prikupljali operativna saznanja o licu koje se javilo da preuzme vozilo - Bojanu Jeliću - kazao je Šćepanović odgovarajući na pitanje tužioca.

PRIJAVA

Svjedok je kazao da je Zekovićeva supruga prijavila policiji da se dvije osobe vrzmaju oko vozila, a da je to vidjela sa terase. Šćepanović je ispričao i da se Zeković javio 19. maja da počinje da koristi pogodnosti, i da je u rješenju pisalo da treba da boravi na teritoriji Nikšića.

- Zeković nije kršio pogodnosti, nije boravio van Nikšića, osim što je jednom po odobrenju ZIKS-a otišao kod stomatologa u Herceg Novi - naveo je on. U svom iskazu pred sudom, svjedok Saša Đurović, rukovodilac potražne jedinice Sektora kriminalističke policije, na državnom nivou, kazao je da je njegovom sektoru stigao dopis o ugroženoj bezbjednosti Zekovića, nakon čega su oni obavijestili ZIKS, koji je odmah odlučio da prekine pogodnosti. Zeković je odmah vraćen u ZIKS. Iako je Zeković kazao da ne zna ništa o motivima podmetanja bombe, na jednom od prethodnih suđenja optuženi Lješnjak je priznao da je podmetnuo 900 grama eksploziva pod automobil za koji se kasnije utvrdilo da je u vlasništvu upravo Radojice Zekovića. Ustvrdio je da nije imao namjeru da nekog ubije već samo da raznese auto osobi sa kojom je imao sukob zbog novca, a koju nije htio da imenuje. On je ispričao da je Dejan Deletić znao za njegov plan i da ga je konstantno odvraćao od te ideje.

Policija je 20. maja prošle godine spriječila aktiviranje eksplozivne naprave ispod automobila koji je koristio Zeković i tada je na licu mjesta uhapšen Deletić, a Lješnjak je pobjegao. Radojica Zeković je iz zatvora, gdje služi sedamnaestogodišnju kaznu za dvostruko ubistvo i ranjavanje, izašao na vikend odsustvo. On izdržava kaznu zbog ubistva i ranjavanja u bašti restorana „Jadranska straža“ u Budvi, septembra 2007. godine.