Ne pomaže ni video nadzor

Iako je preduzeće Pogrebne usluge, u cilju zaštite imovine groblja na Čepurcima, pojačalo mjere nadzora i postavilo video nadzor, u minulom periodu nije mali broj zabilježenih krađa predmeta sa nadgrobnih spomenika. Kako ističu iz ovog preduzeća, najčešće je riječ o predmetima koji imaju izvjesnu tržišnu vrijednost, pa se uglavnom kradu bakarni i mesingani djelovi spomenika. Svi primijećeni slučajevi, kažu, prijavljeni su nadležnim organima.

Objavljeno: 21. 07. 2018 - 07:00

- Kako se radi o velikom broju grobnica, različitog oblika i dimenzija, porodica koja je korisnik grobnog mjesta uočava i prijavljuje štetu na grobnici, a mi dalje postupamo u skladu sa nadležnostima. Nažalost, do danas nemamo informacije da su izvršioci ovih djela identifikovani – kazao nam je direktor Pogrebnih usluga Slobodan Stanović.

On objašnjava da kradljivci na groblje ulaze preskačući zid ograde i obijajući metalna vrata ogradnog zida prema Zabjelu. - Problem nastojimo da riješimo čestim obilaskom groblja, što rade zaposleni u Službi zaštite, kao i postavljanjem video nadzora na komemorativnom trgu, kapelama i na širem prostoru groblja. Moram naglasiti da efikasnost video nadzora na cijelom groblju donekle umanjuje drveće, odnosno visoki borovi, kao i neki spomenici.

Video nadzorom obuhvaćen je i jedan dio parkinga pored groblja, mada je to javna površina koja nije u nadležnosti Pogrebnih usluga. Pored navedenih aktivnosti, naše preduzeće je u cilju zaštite od krađa na spomenicima, sagradilo ogradni zid oko groblja koji je visok od 180 do 220 centimetara. Kapije na ulazima u groblje zaključavaju se u ljetnjem periodu u 20 sati, a u zimskom periodu sa prvim mrakom – kazao je direktor preduzeća.

Stanović je naglasio da cijelu površinu groblja, od 123.747 kvadratna metra, obezbjeđuje dežurna služba i to u trajanju od 24 časa.