Pripadnik "Šakala" pao u Baru po Interpolovoj potjernici

Službenici Uprave policije MUP-a – Regionalnog centra granične policije „Jug“ u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Bar su uhapsili P.V. (64) iz Šapca, državljanina Republike Srbije, za kojim je raspisana Interpolova potjernica u Beogradu radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju sedam godina zbog krivičnog djela trgovina drogom i krivičnog djela teška krađa, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civila u saizvršilaštvu, saopšteno je iz Uprave policije.

Objavljeno: 22. 07. 2018 - 15:35

"Naime, službenici RCGP „Jug“ i CB Bar su, 20.07.2018. godine oko 16,30 časova, postupajući na osnovu operativnih informacija da se na teritoriji Opštine Bar nalazi lice koje se potražuje po Interpolovoj potjernici, u mjestu Utjeha, zatekli jedno lice u vršenju krivičnog djela nezakonit ribolov, a koje je tom prilikom policijskim službenicima dalo lažne lične podatke.

Kriminalističkom obradom u CB Bar utvrđeno je da se radu o P.V. i da se on potražuje po dva osnova od strane NCB Interpol Beograd, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog djela trgovina drogom i krivičnog djela teška krađa, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civila u saizvršilaštvu.

On je krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva počinio, kako se sumnja, u periodu između 23.03.1999. i 20.06.1999. godine u selu Cuska, Opština Peć, kao jedan od pripadnika paravojne jedinice „Šakali“, na način što je, sumnja se, počinio napad na civile albanske nacionalnosti i ubijao ih, mučio, pljačkao i uzimao njihovu ličnu imovinu radi sticanja nezakonite dobiti. Tom prilikom lišeno je života 41 lice", saopšteno je iz policije.

Službenici RCGP „Jug“ i CB Bar su potiv ovog lica nadležnom državnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nezakonit ribolov i prekršajnu prijavu nadležnom sudiji Osnovnog suda zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

P.V. je sproveden u ZIKS radi izdržavanja kazne koja mu je izrečena zbog počinjenog prekršaja.

Zbog postojanja navedene potjernice, lice će biti privedeno sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalji postupak, kaže se na kraju saopštenja.