Tramp: Nelegalno su nadzirali moj izborni štab

Predsjednik SAD Donald Tramp smatra da novi dokumenti, objavljeni u sklopu istrage o vezama njegovog bivšeg saradnika sa Rusijom, potkrepljuju tvrdnju da je tadašnja vlada SAD špijunirala njegov izborni štab, piše "Glas Amerike".

Objavljeno: 22. 07. 2018 - 23:41

Tramp je na Tviteru napisao da su "kao i obično dokumenti redigovani, ali da ostavljaju malo sumnje da su Sekretarijat za pravosuđe i FBI obmanuli sud i da je lov na vještice prevara".

Ipak, nije jasno na osnovu čega je Tramp zaključio da je sud, koji je odobrio nalog za nadzor njegovog saradnika iz kampanje Kartera Pejdža, bio obmanut, navodi Glas Amerike.

FBI, koji je podnosio molbu sudu, je u oktobru 2016. saopštio da "vjeruje da ruska vlada regrutuje Pejdža".

Pejdž je dugo negirao da je ruski agent i nije optužen ni za jedno krivično djelo.

Ipak, na CNN je priznao da jeste savjetovao Kremlj u vezi sa energetskim pitanjima 2013. i da se obratio na ceremoniji diplomiranja u jednoj školi 2016, ali je za optužbe da ga Moskva instruiše rekao da su "toliko besmislene da nema riječi".

"To je bukvalno kao šala. Nikada nijesam bio strani agent", rekao je Pejdž.

Prisluškivanje Pejdža su na zahtjev FBI-a četiri puta odobrili sudovi, u kojima se nalaze sudije koje su postavili republikanski predsjednici. Bez obzira na to, Tramp i njegovi saradnici tvrde da je nadzor baziran na dosijeu Kristofera Stila - bivšeg britanskog špijuna kojeg su plaćale demokrate, prenosi Glas Amerike.

Dokumenti koji su objavljeni u subotu uveče ipak su pokazali da se FBI nije u velikoj mjeri oslanjao na informacije iz Stilovog dosijea.

Američki predsjednik je na Tviteru ocijenio da ti dokumenti pokazuju da je "Trampova kampanja nelegalno špijunirana u korist Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta".

U drugom tvitu Tramp je napisao da je "obmana suda dovela do istrage Roberta Malera".

Specijalni istražitelj Robert Maler i njegov tim u proteklih 14 mjeseci sprovode istragu o tome da li je Trampov izborni štab imao veze sa Rusijom i da li je Tramp opstruisao pravdu kada je otpustio bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija.