Ko je Džozef Asad, osumnjičen u slučaju pokušaja terorizma?

Biografija Džozefa Asada (Joseph Asad) pokazuje da je Aron Šaviv našao zaista pravog čovjeka za specijalne operacije za akciju Demokratskg fronta u Crnoj Gori.

Objavljeno: 23. 07. 2018 - 06:05

Asad je operativac CIA bio petnaest godina - od 1999, kada je skupa sa suprugom Mišel stupio u službu, do kraja 2014. godine.

U bezbjednosnim krugovima stekao je ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbjednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIL-a u Iraku. Asad je egipatski hrišćanin, odgajan u Libanu i naturalizovani Amerikanac. Diplomirao je političke nauke i biblijske studije na Američkom univerzitetu 1994. godine, a nakon pet godina je postao član CIA.

Vlasnik je kompanije „Peregrini konsalting“ (Peregrine Consulting) specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih (čitaj: vojno-špijunskih) usluga. Direktno je Aron Šaviv, šef kampanje Demokratskog fronta za izbore 2016, stupio u kontakt sa Asadom početkom avguste te godine. Ubrzo se Asad dao na posao, stupivši u kontakt sa američkom kompanijom Patriotik difens grup, sa sjedištem u Orlandu, sa kojom je i ranije puno sarađivao. Na sastanku sa kolegama u Orlandu, vlasnik kompanije Peregrini istakao je neophodnost nabavke sve one špijunsko-diverzantske opreme potrebne za podršku opozicionoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori.

No, Brajan Skot i ekipa iz Orlanda odbili su da prihvate ponuđeni angažman. Asad je, nakon toga, sa svojom ekipom iz ,,Pelegrinija“ preuzeo zadatak.

Mišel Rigbi Asad: Sposobna žena

Po svim raspoloživim podacima, Mišel Asad, životna saputnica Džozefa Asada, nije bila upletena u operaciju u Crnoj Gori.

Zanimljivo je, međutim, da je ova bivša operativka CIA mnogo poznatija u Sjedinjenim Američkim Državama od svog supruga: nakon uspješne misije izvlačenja, evakuacije hrišćanskih izbjeglica iz sjevernog Iraka, dobila je zapaženu pozornost američkih medija, o njenom radu je napravljeno niz televizijskih reportaža. Specijalnu emisiju je napravila decembra 2015. godine i poznata televizijska kuća ABC. Nedavno je izdala i knjigu - ,,Moj tajni život u CIA: Prikriveno u ratu protiv terorizma“ (My Secret Life in the CIA’: Undercover in the War on Terror) - koja je izazvala pažnju stručne i laičke javnosti. U centralnu obavještajnu agenciju (CIA) u Direktoratu za operacije Mišel je stupila zajedno sa suprugom Džozefom, 1999. godine i čitavih deset godina su bili angažovani u tajnim operacijama na Bliskom i Srednjem istoku. Diplomirala je arapske studije na Univerzitetu Džordžtaun i danas radi, kako piše u njenoj biografiji, kao ,,međunarodni konsultant za bezbjednost, provodeći vrijeme između Srednjeg istoka, Floride i Vašingtona“.

Opširnije u Pobjedi