DEDEIĆ: Ne želim da se miješam u fingirani sukob DPS-a i DF-a

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.

Objavljeno: 25. 07. 2018 - 12:15

TOK SUĐENJA:

12:17 Današnji pretres je završen. Suđenje se nastavlja 5, 6, 7, 13. i 14. septembra u 9 časova.

12:16 Sudija Mugoša je saopštila da je Sinđelić dao iskaz o onome što je njemu poznato, dok će ocjena tog iskaza biti predmet konačne ocjene suda.

12:14 Sud je odbio predlog Radosavljevića za ukidanje nadzora Kristini Hristić. Vijeće smatra da i dalje postoje razlozi zbog kojih je mjera određena.

Sud će se o zahtjevu za vraćanje pasoša Kneževiću odrediti nakon izjašnjavanja SDT-a.

12:11 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić protivi se predlogu za ukidanje nadzora Kristini Hristić.

12:09 Miroje Jovanović traži da se Branki Milić ukine mjera nadzora.

12:03 Radosavljević takođe zahtijeva da se Milanu Kneževiću vrati pasoš.

11:59 Advokat Radosavljević traži da se njegovoj branjenici Kristini Hristić ukine mjera nadzora, jer je ugrožen njen materijalni status.

Dedeić: Mandić nalogodavac kampanje protiv mene

11:54 Advokat Miroje Jovanović kaže da je iz Dedeićevog svjedočenja evidentno da tužilaštvo podatke o sajtu (Srpski vukovi) ne pribavlja putem tužilačkih ovlašćenja, već uz pomoć iskaza svjedoka.

11:51 Ni advokatu Draženu Medojeviću nije jasno zašto je Dedeić pozvan za svjedoka.

Danas je pozvan kao potencijalni politički protivnik Andrije Mandića, da se negativno izjasni protiv njega“, kaže on.

11:49 Advokat Radosavljević kaže da Dedić nije prvi svjedok predložen od tužilaštva koji ne zna ništa.

Ovo je loša praksa. Ako ćemo ići tim rezonom, imaćemo na stotine svjedoka“, naglašava branilac.

11:48 Specijalni tužilac Saša Čađenović tvrdi da je odbrana pokušala da Dedeića, kao i neke druge svjedoke, uvuče u izvršenje krivičnih djela koja su predmet postupka.

11:47 Odbrana i optuženi nemaju pitanja za Dedeića.

11:46 Dedeić tvrdi da nije uređivao sajt „Srpski vukovi“.

Do trenutka dok advokat Radosavljević to nije pomenuo, nisam ni znao za taj sajt“, kaže on.

11:40 Upitan da li je, kako je tvrdio advokat Radosavljević, bio jedan od administratora sajta koji se bavi zaštitom Sinđelića, Dedeić odgovara:

Ne znam ni kako se zove taj sajt, ni koje stranice se nalaze pod Sinđelićevom kontrolom. Nalogodavac kampanje protiv mene je Andrija Mandić. To nema veze s ovim krivično-pravnim događajem“, naveo je svjedok.

11:37 On tvrdi da ne poznaje svjedoka saradnika Sašu Sinđelića

Nikada se s njim nijesam upoznao, niti sam s njim razmijenio poruku“.

Dodaje da od okrivljenih poznaje građane Crne Gore, Andriju Mandića, Milana Kneževića i Mihaila Čađenovića.

11:35 Dedeić je kazao da ne zna ništa o događajima iz oktobra 2016. godine

To nije bio predmet mog interesovanja, ni tada a ni kasnije. Politička organizacija na čijem sam čelu tada nije izlazila na izbore. Ono što mi je značajno u ovoj priči jeste da sam u tri navrata pomenut u sudnici: dva puta od odbrane, jednom od tužioca. Zainteresovan sam da dokažem da konstatacije koje su iznijete, pogotovo od strane jednog advokata, nijesu tačne, iako znam ko je dao nalog da se saopšte stvari kako bi mi se nanijela lična, porodična, društvena i politička šteta. Želim zbog državljana Srbije koji su u postupku da odgovorim na pitanja koja se tiču konteksta u kojem sam pomenut. Nijesam spreman da raspravljan o pozadini svega što se dešavalo, niti o procesima o kojma nemam informacije. Ne želim da se miješam u fingirani sukobi između DPS-a i DF-a“, istakao je Dedeić.

2507dedeic

11:32 Pretres je nastavljen, slijedi saslušanje Dedeića.

10:16 Sudija je dala novu pauzu zbog tehničkih problema prilikom uspostavljanja video-linka.

9:38 Sudija Mugoša je dala pauzu kako bi se stvorili uslovi za svjedočenje Dedeića putem video-linka.

Širokov i Popov tvrde da nijesu teroristi

9:20 Advokat Miroje Jovanović kaže da je domaćin okrivljenom Popovu u Beogradu bila izdavačka kuća „Odbrana“.

Ona je u vlasništvu Ministarstva odbrane Republike Srbije. U tom periodu – cijeli mjesec oktobar – trajali su dani Moskve u Beogradu. Ne može se pouzdano zaključiti da se ovdje radi o ljudima koji se bave vojnom istorijom“, rekao je Jovanović.

9:10 Advokat Dušan Radosavljević kaže da je SDT tražilo saslušanje Širokova, a ne Šišmakova, te da je on i saslušan.

U njegovoj odbrani se ne pominju ni Knežević, ni Mandić, ni Čađenović“, istakao je branilac.

9:03 Advokat Radonja Drakulović kaže da zapisnici o saslušanju Širokova i Popova potvrđuju odbranu optuženih.

Potvrđuju da im je sve namješteno od strane SDT-a“, smatra on.

9:00 Specijalni tužilac Saša Čađenović smatra da se pomenuti dokumenti ne mogu koristiti u krivičnom postupku, jer ne sadrže osnovne podatke okrivljenima.

Predmetni dokument nije sačinjen od strane tužilaštva i suda, već od Istražne uprave za istočni administrativni okrug Glavne istražne uprave Istražnog komiteta Ruske Federacije za grad Moskvu. Ova lica nisu saslušana u svojstvu okrivljenih.​SDT je zbog toga zatražilo ponovno izjašnjavanje. Pored manjkavosti dokumenata, iz njih proizilazi da su (Širokov i Popov) ruski državljani, te da nisu pripadnici zapadnih i prozapadnih službi, kao ni državljani država zapadne Evrope“, istakao je tužilac.

8:47 Optuženi Vladimir Popov u odbrani navodi da je početkom ili sredinom oktobra 2016. godine, po zadatku izdavačke kuće „Strahovaja presa“, odnosno časopisa „Morskoje strahovanije“, gdje radi, bio u Srbiji, te da je prisustvovao susretu Širokova i nepoznatog lica.

Cilj dolaska u Srbiju bio je da pripremim seriju materijala i fotoreportaža Beogradu i mjestima gdje su sahranjeni ruski vojnici tokom Prvog svjetskog rata. U jednom od centralnih parkova bio sam svjedok susreta Širokova i nepoznatog muškarca. U susretu nijesam učestvovao. Širokov mi je kasnije u prijateljskom razgovoru rekao da je s mještanima diskutovao o osnivanju četničkog pokreta u Srbiji. Nikada nijesam osnivao na teritoriji Rusije, Srbije i Crne Gore kriminalnu organizaciju, niti sam za nju vrbovao ljude. Nijesam planirao terorizam ni ubistvo zvaničnika Crne Gore. Sinđelića ne poznajem i s njim se nijesam susreo. Nijesam bio u Crnoj Gori s optuženim državljanima Srbije i Crne Gore. Nikakav novac, telefone i tehniku nijesam nikome predavao“, naveo je Popov.

2507popoviskaz

8:43 Širokov u odbrani tvrdi da se sa Sinđelićem sreo dva puta – prvi put u Moskvi, drugi put u Beogradu. 

 „Sinđelića poznajem od proljeća 2015. godine. Tada smo se upoznali u Moskvi, kod muzeja Velikog otadžbinskog rata. Ono što me je potaklo da se upoznam s njim, jeste što je nosio specifičnu uniformu. Kasnije sam saznao da je to uniforma četničkog pokreta u Srbiji. Na kraju razgovora razmijenili smo brojeve telefona i on me je ljubazno pozvao u goste. Najavio je da će mi omogućiti susret s predstavnicima srpskog četničkog pokreta. Bio sam u oktobru 2016. u Beogradu zbog pisanja članka o učešću Dunavske flote u događajima Prvog svjetskog rata, i sastao sam se sa Sinđelićem da bi mi pomogao pri susretu s predstavnicima srpskog četničkog pokreta, radi pisanja članka. Samo smo razgovarali o pitanju četničkog pokreta Srbije i o susretu s njihovim rukovodiocima. Ni o kakvim drugi temama nismo razgovarali, niti o izvršenju bilo kakvih protivustavnih postupaka. Nijesam kontaktirao nijednog državljanina Crne Gore. Nijesam ni sam ni s Popovim osnivao na teritoriji Rusije, Crne Gore i Srbije terorističku organizaciju i vrbovao ljude za nju. Nijesam nikome davao novac, tehniku i mobilne telefone. Nijesam planirao nikakva krivična djela, ni terorizam. Nikad nijesam slao u Podgoricu, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, nikakva lica za oružje. Nikada nijesam bio u Crnoj Gori s državljanima Srbije i optužene ne poznajem. Nijesam tražio Sinđeliću da nađe ljude koji bi isprovocirali sukobe s policijom. Nijesam planirao ubistvo predstavnika najviših ešalona vlasti Crne Gore. Optužbe crnogorskog tužilaštva smatram izmišljenim. Nijesam umiješan u bilo kakva krivična djela. Iz medija sam saznao da me traže državni organi Crne Gore“, navodi se u odbrani Širokova.

2507iskazsirokova

8:40 Pročitan je odgovor, odnosno zapisnik o saslušanju Eduarda Širokova (Šišmakova) i Vladimira Popova od strane Generalnog tužilaštva Rusije po zamolnici SDT-a.

8:35 Za danas je bilo planirano saslušanje svjedoka Dobrila Dedeića, ali je on, prema riječima sudije, dostavio medicinsku dokumentaciju u kojoj navodi da zbog trenutnog zdravstvenog stanja ne može pristupiti sudu. Stoga će se, kazala je sudija, njegovo saslušanje obaviti preko video-linka.

8:30 Suđenje je nastavljeno. Sudija Suzana Mugoša je konstatovala prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

 

Pred vijećem sudije Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćene i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, kao i njihovi sunarodnici Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je razdvojen.