Kneževiću prijeti zatvor, DF najavio ,,samoodbranu“

Vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i potvrdilo kaznu do dva mjeseca zatvora za Milana Kneževića, jednog od lidera DF-a, jer nije otkrio koji mu je sudija, kako tvrdi, tražio deset hiljada eura da ukine presudu protiv njega zbog napada na policajca.

Objavljeno: 27. 07. 2018 - 06:30

- Zatvor traje sve dok Knežević ne pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca, računajući od dana i časa prijema u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija – navodi se u Rješenju, protiv kojeg se Knežević može žaliti Apelacionom sudu u roku od tri dana od prijema rješenja.

APEL

Skupština Crne Gore, shodno dogovoru Kolegijuma koji se sastao juče popodne na zahtjev DF-a, uputila je apel Vrhovnom i Ustavnom sudu da što prije doprinesu rješavanju situacije vezane za moguće posljedice najnovije odluke.

- Jednoglasno je dogovoreno da Skupština uputi apel sudskim instancama, odnosn Vrhovnom i Ustavnom sudu, da u okviru svojih nadležnosti što prije sagledaju i doprinesu rješavanju novonastale situacije vezane za moguće posljedice najnovije Odluke, odnosno Rješenja Vijeća Višeg suda od 24. jula 2018. godine u predmetu protiv poslanika Milana Kneževića – kazao je Ivan Brajović, predsjednik parlamenta, nakon sjednice Kolegijuma.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, na čiji zahtjev je prekinuta plenarna sjednica i održan sastanak Kolegijuma, poručio je da se „desio brutalan napad na Milana Kneževića, a istovremeno napad i na Skupštinu Crne Gore“.

- Ono što je uradio Viši sud potpuno je pogrešno i zlonamjerno, i u funkciji određivanja zatvora poslaniku mimo procedura koje propisuje Ustav – poručio je Mandić i zatražio da se Skupština obrati Ustavnom sudu za tumačenje da li je prekršen član 86 Ustava.

DOMINACIJA

On je pročitao da u članu 86 Ustava piše da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina.

- Pravosuđe u ovoj situaciji želi da iskaže potpunu dominaciju u odnosu na majku svih vlasti - parlament. Zahvaljujući pogrešnom odnosu rukovodstva Skupštine, jer ovo nije moglo da se radi dok je predsjednik Skupštine bio Ranko Krivokapić koliko god da imam loše mišljenje o njemu, ali danas je neko iz pravosuđa, kao i iz Tužilaštva, doživio to da je parlament periferna vlast, iako se jedino mi biramo od naroda, a svi oni u svom izboru su izvedeni – rekao je Mandić, dodajući da „dobro zna kako su birane sudije i kakav je bio protekcionizam“.

- Ono što je najgore, tumačeći Ustav, oni dolaze do zaključka da Ustav članom 86 ne štiti poslanika u ovoj situaciji, da njegov imunitet uopšte nije bitan, nego da ga oni mogu slobodno povesti u zatvor i držati ga do dva mjeseca, jer navodno se ne radi o krivičnom postupku – rekao je Mandić.

On je rekao da je ovo „životno važeća tema koja će determinisati buduće procese u Crnoj Gori“.

SAMOODBRANA

Svi poslanici DF-a potpisali su 20. jula izjavu da imaju ista saznanja kao Milan Knežević u vezi sa ponudom visokopozicioniranog sudije koji mu je, kako tvrdi, nudio da mu za iznos od deset hiljada eura poništi kaznu zatvora. Izjavu sa potpisima preostalih 17 poslanika DF-a, u kojoj potvrđuju da imaju ista saznanja kao Knežević, predali su Vrhovnom državnom tužiocu, postupajućem sudiji u postupku pred Višim sudom i Skupštini Crne Gore.

Osim ovog, političko-pravnog manevra, iz Fronta najavljuju i neke druge poteze, ukoliko ostane na snazi odluka Višeg suda.

-Mi smo, kao Demokratski front, spremili odgovor i plan samoodbrane. Borićemo se do kraja za svoja ustavom zagarantovana prava – kazao je za televiziju Vijesti Nedbojša Medojević.

Jedan od lidera DF nije želio da saopšti detalje najavljenog ,,plana samoodbrane“.

Tužilaštvo traži zatvor i za Medojevića

Viši sud u Podgorici dobio je zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se i poslanik DF-a Nebojša Medojević pošalje u zatvor. Odluka će biti donijeta narednih dana – potvrđeno je Pobjedi iz te institucije.

Medojević je saslušan u SDT-u nakon izjave u Skupštini da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić povezan sa farmaceutskom mafijom. On je tada ukazao na monopolsku poziciju firme Glosariji, koja, kako je rekao, ima neposrednu podršku od Katnića, koji je kum vlasnika te firme i u kojoj radi član njegove porodice.

Nakon toga uslijedila je Katnićeva prijava protiv Medojevića, ali on pred tužiteljkom Stojankom Radović nije želio da otkrije imena osoba od kojih je dobio te informacije.