Šta je Putin tražio od Trampa u Helsinkiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsjedniku SAD Donaldu Trampu tokom samita u Helsinkiju niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja.

Objavljeno: 08. 08. 2018 - 13:04

Tu je inicijativa za zabranu oružja u svemiru, piše sajt "Politiko".

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je "Politiko" imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dvije zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar dio izgubljenog međusobnog povjerenja - piše list.

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da "preduzmu mjere kako bi spriječile incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi kao i da pojačaju povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi", prenio je TASS.

Osoba koja je dostavila dokument sajtu "Politiko" ga je dobila od ruskih zvaničnika koji su ga opisali kao ono što je Putin prenio Trampu u Helsinkiju. Bijela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

"Tokom istorijskog sastanka između predsjednika Trampa i predsjednika Putina dvojica lidera su razgovarala o nizu tema, uključujući nuklearni arsenal koji kada se uzmu zajedno čine grubo 90 odsto cjelokupnog nuklearnog oružja", izjavio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Garet Markis.

On je dodao da nisu iskazane obaveze da se preduzmu bilo koje akcije, osim sporazuma da obje strane treba da nastave razgovore, prenosi "Politiko".

"Predsjednik (Tramp) nije dobio bilo kakav pisani predlog od predsjednika Putina i nije dao bilo koji pisani predlog predsjedniku Putinu", rekao je Markis.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?