Vučić spreman za kompromis

Izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, britanska agencija Rojters vidi kao nagovještaj da je srpski predsjednik spreman za kompromis u definisanju granice sa Kosovom kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da bi se Srbija pridružila EU.

Objavljeno: 09. 08. 2018 - 21:25

Rojters navodi da mnogi u Beogradu, kako političari tako i analitičari, smatraju da bi podjela, kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad sjevernim dijelom Kosova, u zamjenu za Preševsku dolinu moglo biti prihvatljivo za obje strane.

Britanska agencija podsjeća da većina Srba smatra Kosovo kolijevkom svoje nacije i pravoslavne hrišćanske vjere, kao i da je Beograd do sada odbijao da prizna nezavisnost svoje, kako navodi, "bivše južne pokrajine".

Ističe i da Beograd, uz pomoć Rusije, koju opisuje kao saveznika Beograda koji ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, blokira članstvo Kosova u UN i drugim organizacijama.

Podsjećajući da je 31. jula kosovski predsjednik Hašim Tači odbacio predlog da Kosovo bude podijeljeno po etničkim linijama, Rojters navodi da se većina kosovskih Srba, koji na sjeveru predstavljaju većinu, protivi vlastima Prištine.

Ističe i da je Vučić tokom posjete Šidu nagovijestio da bi razgraničenje, što, kako se navodi, mnogi u regionu razumiju kao "podjelu", bilo rješenje.

Agencija, takođe, citira Vučićevu izjavu da je "potrebno dvoje za tango".

Skreće pažnju i na to da je Vučić rekao da je "imati teritoriju, za koju se ne zna ko je i kako tretira i šta kome pripada - uvijek izvor potencijalnih sukoba".

"Da li će to dobiti podršku naroda ostaje da vidimo", napominje agencija da je rekao Vučić aludirajući na, kako navodi, mišljenje javnosti u Srbiji i među kosovskim Srbima.

Podsjeća da je u prošlosti Vučić rekao da će narod biti potreban kako bi se potvrdilo eventualno rješenje za Kosovo.

Rojters ističe i da Srbija želi širu autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićen status pravoslavnih manastira i finansijsku nadoknadu za ono što, kako navodi, Srbija smatra svojom imovinom, uključujući industrijske i energetske objekte.

Navodi i da je Vučić rekao da rješenje mora da bude "sveobuhvatno, ne jednostavno", ali primjećuje da nije obrazložio na šta misli, rekavši da neće da otkriva "pregovaračke karte".

Agencija navodi i da se "srpski nacionalisti i uticajna Srpska pravoslavna crkva" čvrsto protive podjeli Kosova", jer smatraju da bi taj potez značio napuštanje prava na polaganje cijele teritorije na Kosovu, kao što je zapisano u ustavu Srbije.