Finansijska istraga protiv Pavićevića

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je finansijsku istragu protiv bivšeg predsjednika barske opštine Žarka Pavićevića, da bi provjerili porijeklo njegove imovine - nezvanično saznaje Pobjeda.

Objavljeno: 15. 08. 2018 - 06:54

Protiv Pavićevića nedavno je potvrđena optužnica zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja 2011. godine u poslovima izgradnje stambeno-poslovnog prostora Poštu oštetio za 2.247.000 eura.

Na optužnici Specijalnog tužilaštva je i nekadašnja izvršna direktorka Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara Danijela Krković i procjenitelj Rafael Vreteničić.

Istraga je pokrenuta nakon što je Pošta podnijela tužbu protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koji je bio u vlasništvu Žarka Pavićevića, i barske kompanije Usefa jer nijesu ispoštovali ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora.

POSAO SA RUSOM

Ugovor je potpisan 2008. godine, a Pošta je uložila državno zemljište u barskom naselju Topolica kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno-poslovnog prostora, odnosno nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura.

Pošta je zemljište uložila uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija. Međutim, krajem 2011. godine ZIB uvodi u posao ruskog biznismena Artura Džahalova sa kojim sklapa ugovor o zajedničkom ulaganju, o čemu nije obavijestio menadžment Pošte.

Džahalov je tada ZIB-u uplatio 4.200.000 eura da završi izgradnju sporne zgrade. ZIB je do početka 2013. godine izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta, a sredinom iste godine Atlas banka je podnijela Privrednom sudu u Podgorici prijedlog za uvođenje stečaja u toj kompaniji zbog duga od 800.000 eura.

(opširnije u Pobjedi)