Server: Na Balkanu pogrešno interpretirane poruke Vašingtona

Nema jasnih dokaza o tome da Sjedinjene Države podržavaju ideju podjele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore, kaže u razgovoru za RSE Danijel Server (Daniel Serwer) ekspert za balkanska pitanja i profesor Univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins University) u Vašingtonu.

Objavljeno: 15. 08. 2018 - 12:59

Server je za Radio slobodna Evropa rekao da su premijerka i ministar spoljnih poslova Srbije, Ana Brnabić i Ivica Dačić, u Vašingtonu razgovarali o podjeli Kosova s ljudima bliskim predsjedniku SAD Donaldu Trampu, koji su samo izrazili spremnost da saslušaju predloge.

„Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali namjeru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podjele Kosova. I vjerujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne“, rekao je profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu za RSE.

On je dodao da je ključna pozicija Njemačke, čija se kancelarka Angela Merkel usprotivila promjeni granica na Balkanu.

„Bez njemačke podrške, ideja korekcije granica, zamjene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Toliki je značaj Njemačke na Balkanu“, rekao je Server.

Američki stručnjak je ocijenio da je Srbija oduvijek bila zainteresovana za podjelu Kosova, ali da je prava promjena što je predsjednik Kosova Hašim Tači počeo da govori o tome.

Server je dodao da misli da je Tači time napravio grešku.

„Razmjena teritorije pogađa interese svih, zato što je Srbija uvijek htjela da održi kontrolu nad sjeverno – južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvijek željelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdijevanja vodom na sjeveru Kosova. Tako da ne vjerujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla – ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu – ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno – ne“, dodao je on.

Server je naveo da u slučaju podjele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država jer bi podjela vodila pokušajima ujedinjenja s Albanijom ili dijelovima Makedonije naseljenim Albancima.

„Tako bi nastao haos na Balkanu. To bi bio kraj svake nade za priključenje EU, kao i za svaki očekivani vremenski okvir u kom bi to trebalo da se realizuje. Dakle, u ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obje strane, i Prištine i Beograda“, rekao je on.