Uzrok tragedije ljudska greška

Ljudska greška je izazvala fatalnu tragediju u Đenovi kada je došlo do rušenja nadvožnjaka, izjavio je šef kancelarije javnog tužioca u Đenovi Frančesko Kozi.

Objavljeno: 15. 08. 2018 - 17:55

Kozi je, kako prenosi "Sputnik internešenel", naveo da će po završetku operacije spašavanja istražitelji analizirati "sve aspekte vezane za razvoj, inžinjering i održavanje mosta".

Prema ranijim izvještajima, most koji se srušio kod Đenove prije dve godine je privremeno zatvoren, jer je njegovo stanje zahtijevalo "velike radove na održavanju".

Šef tužilaštva rekao je i da je spreman da otvori slučaj "zbog nemarnog višestrukog ubistva i katastrofe".

Izjavom je ponovio riječi zamenika premijera koji je rekao da je tragedija "mogla da se izbjegne".

Vatrogasci su u srijedu upozorili da bi i drugi dio mosta mogao da se sruši.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo danas da je među žrtvama troje francuskih državljana, a albanska ambasada u Rimu saopštila je da je stradalo dvoje albanskih državljana.

Ambasada Albanije je na svom nalogu na Fejsbuku kao žrtve identifikovala dvojicu mladića, Marjusa Đerija i Edija Bokrinu, izrazivši saučešće i ponudivši pomoć njihovim porodicama.

Nadvožnjak se iznenada juče, tokom snažnog nevremena, urušio usljed čega su desetine vozila propale kroz pukotine, 50 metara ispod nivoa puta. Poginulo je 39 ljudi.

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli, koji je posjetio mesto nesreće, rekao je da će operator mosta, Autostrade, morati da učestvuje u troškovima rekonstrukcije, kao i da će platiti visoku kaznu.