Privremeno zaustavljeno letjenje paraglajderom sa Brajića

Agencija za civilno vazduhoplovstvo izražava žaljenje zbog jučerašnje nesreće koja je uzrokovala gubitak dva ljudska života. Imajući u vidu tragične posljedice događaja Agencija je, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, za sada zaustavila sve operacije na uzletištu Brajići i sletištu Bečići, saopšteno je Portalu Analitika iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Objavljeno: 16. 08. 2018 - 14:12

Tandem letjenje paraglajderom se smatra organizovanim letjenjem, a za takvo letjenje u Crnoj Gori postoje dva uzletišta,. Odobrena uzletišta su brdo Dizdarica - Herceg Novi (sletište na površini stadiona FK ’’Orjen’’ u Zelenici) i Brajići (uzletište lokacija Stojanovići) – Bečići (sletište u blizini plaže u Bečićima u okviru određenog prostora).

 

Upravo na Brajićima juče je došlo do nesreće u kojoj su smrtno stradali instruktor Dušan Simović (1973) iz Bijelog Polja i Marijan Mikhail (1990.), državljanka Egipta. Prema nezvaničnim informacijama, do nesreće je došlo kada je paraglajder, uslijed loših vremenskih uslova, pao na zemlju.

 

Iz Agencije navode da je uoči odobrenja uzletišta Brajići, koje je odobreno 6. juna ove godine, obavljen nadzor ovog uzletišta. Naglašavaju da redovno sprovode nadzore i inspekcije u skladu sa Godišnjim planom nadzora, kao i dodatne inpekcije po potrebi.

 

"U periodu od 2013. do danas imali smo ukupno 37 slučajeva konstatovanih nepravilnosti i preduzeli smo odgovarajuće zakonske mjere (novčane kazne, oduzimanje opreme, prekršajne i krivične prijave)", precizirali su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo .

 

Podsjećaju da je u proteklom periodu Agencija sprovodila intenzivnu promotivnu kampanju, sa ciljem edukacije pilota paraglajdera i javnosti o načinima sigurnog leta paraglajderom.

 

"Činjenica da od 2012. godine nijesmo imali nijednu nesreću sa smrtnim ishodom, a u poslednje dvije godine nijesu konstatovane ozbiljnije nepravilnosti, potvrda je veće svijesti uključenih subjekata, koji su postepeno uvođeni u regulatorni okvir", pojašnjavaju iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

 

Apeluju na sve pilote paraglajdera i građane i turiste koji planiraju da koriste ovaj vid rekreacije, da vode računa da pilot mora imati dozvolu i ovlašćenje, da površine za uzlijetanje i slijetanje moraju biti odobrene, kao i da tandem paraglajder može da prevozi samo jednog putnika.