Srpska kuća da štiti nacionalne, a ne partijske interese

Jedan od osnivača Srpske kuće i nekadašnji lider Srpske narodne stranke Božidar Bojović, ocijenio je u intervjuu za Dan da je u Crnoj Gori u toku identitetski genocid nad Srbima. On je rekao da ne razumije kako pojedine političke opozicione stranke za 15 godina nijesu uspjele da iznjedre novog čovjeka i lidera, kao i da ne razumije zbog čega Srpska kuća u Podgorici još nije otvorena, a svečano otvaranje je bilo najavljeno za Vidovdan 2017. godine. Kako je rekao, projekat Srpske kuće morao bi biti iznad partijskih i stranačkih interesa i nikako se ne bi smio podvesti pod partijske interese.

Objavljeno: 17. 08. 2018 - 07:20
Foto: srpskenovinecg.com

“Vlada Republike Srbije treba da pokaže da li će nastaviti da pomaže do pune afirmacije instituciju čiji značaj prevazilazi granice Crne Gore, ili će, zadovoljavajući se učinjenim, pustiti da se ova, izložena administrativnim zamkama podgoričkog režima, ugasi. Prihvatio sam poziv da budem jedan od akcionara u osnivanju, pod uslovom da to bude kulturni centar svih Srba u Crnoj Gori, bez obzira na stranačku pripadnost, i da centar bude otvoren za uključivanje ljudi od značaja koji nijesu akcionari. Prošlo je više od godinu kako je za Vidovdan 2017. godine najavljivano svečano otvaranje Srpske kuće. Bez obzira na sve probleme kojima je izložena od podgoričkog režima, po onom što je do sada urađeno, rekao bih da smo daleko od onog što bi ta značajna institucija trebalo da bude. Ako institucija ne bude organizovana i radila na principu akcionarskog društva, sa legalnim izborom organa, definisanim programom i radom koji će štititi nacionalne, a ne stranačke interese (što je do sada bio slučaj), ako Vlada Srbije ne bude izdašnije pomagala realizaciju projekta, još jedna slamka spasa za Srbe u Crnoj Gori nestaće u vrtlozima ludih vjetrova i nesrećnih vremena”, rekao je Bojović.

Prema njegovim tiječima kao nikada do sada, opozicionu scenu u Crnoj Gori karakteriše brojnost stranaka, programska heterogenost, suprotstavljeni stavovi i nedostatak nade da će se i u daljoj budućnosti postići antirežimsko jedinstvo.

“Čast izuzecima, ali sve to mi više liči na konglomerat interesnih grupa nego na političke stranke sa jasno definisanim programima, koje su spremne da prevaziđu programske razlike, ili da ih bar privremeno zamrznu, pa čak i lične animozitete, i udruže se u zajedničkoj borbi protiv odnarođenog, korumpiranog režima. Onako kako su to nekada uradili Narodna stranka i Liberalni savez. S druge strane, neprihvatljivo je da se u pojedinim strankama punih 15 godina nije afirmisao nijedan novi političar koji zavređuje pažnju i povjerenje. Da ne govorim o neophodnom brojnijem generacijskom usponu, generacijskom poštovanju i generacijskim smjenama”, istakao je Bojović između ostalog.