SAD se oglasile o podjeli Kosova

Sve više spekulacija oko mogućeg dogovora Beograda i Prištine koji bi značio izmjene granica. Nakon dužeg "ćutanja", o toj ideji izjasnila se i Amerika.


Objavljeno: 17. 08. 2018 - 09:20

Podsjetimo, u nekoliko navrata strani mediji, analizirajući moguće rješenje odnosa Srbije i Kosova, pominjali su opasnost od porasta novih tenzija na Balkanu zbog moguće promjene granica na Balkanu, a kao jedan od razloga naveli su i taj što je američka administracija, s dolaskom Trampa, izgleda pustila region "niz vodu".

Međutim, sada se oglasila američka ambasada u Prištini koja je akterima dijaloga poslala više nego jasnu poruku. Naime, kako je ta ambasada saopštila prištinskoj "Gazeti ekspres", SAD će ostaviti dvije strane da postignu sporazum, ali će Beogradu i Prištini "jasno biti da neće imati neograničenu slobodu djelovanja".

Ambasada SAD pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da "postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu".

"Osim da ne ostavi prostor da planovi, o kojima govore kosovski predsjednik Hašim Tači, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić, dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država", navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

"To ne podrazumijeva neograničenu slobodu djelovanja", navodi ambasada.

Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će se o konačnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti kada bude postignut.