Vuković: Pomoći ljudima koji završe stručni tretman

Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci jedna je od najznačajnijih institucija koja funkcioniše u okviru sistema zdravstvene zaštite na nivou Glavnog grada, ocijenio je gradonačelnik Ivan Vuković. 

Objavljeno: 17. 08. 2018 - 15:25

Vuković je danas posjetio ustanovu na Kakorickoj gori koja će uskoro obilježiti desetogodišnji jubilej.

"Ponosan sam na činjenicu što u Podgorici uspješno radi ustanova tog tipa", kazao je Vuković.

On je kazao da se tokom današnjeg obilaska uvjerio da ova ustanova ima sve što je potrebno u pogledu prostronih, tehničkih i kadrovskih resursa. "Želim da u ime Glavnog grada izrazim zadovoljstvo što je to tako". 

"Mislim da govorim u ime svih kada kažem da bih bio srećan da ne postoji potreba za radom ovakvih i sličnih institucija. Međutim, bolest zavisnosti je bolest novog doba koja pogađa društva koja su prošla tešku tranziciju kao što je naše i sigurno da svako od nas poznaje nekoga ko se našao u toj vrsti problema", kazao je Vuković.

On je kazao da mu je zbog toga drago da ti ljudi, koji su u jednom trenutku svog života napravili pogrešan izbor, imaju priliku da na ovom mjestu dobiju svu stručnu pomoć da se vrate na pravi put.

Vuković je u ime Glavnog grada obećao neophodnu podršku za dalje unapređenje kvaliteta rada ustanove i uputio apel društvu u cjelini da pomogne ljudima koji završe stručni tretman na Kakrickoj gori.

"Tako bi ih oslodobili stigme koja ih vrlo ćesto prati i pružili im drugu šansu koja im je potrebna da bi trajno riješili svoj problem", kazao je Vuković.

Direktor Ustanove Aleksandar Radinović je kazao da trenutno na tretmanu imaju 46 lica od čega deset klijentkinja i 36 klijenata. 

"Za deset godina rada imamo preko 550 prijema i veliko je zadovoljstvo da desetine njih nakon tretmana u našoj Ustanovi danas vode aktivne i uspješene živote, što je osnovi motiv za sve nas da još bolje i efikasnije radimo", kazao je on.

Radinović je naglasio da bilježe odlične rezultate u skladu sa specifikom bolesti zavisnosti koji su na evropskom i svjetskom nivou i poručio da će nastaviti da unapređuju ovaj sistem.