Marković -Merkel: Crna Gora je spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković  je danas u Berlinu, na konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora sa saveznom kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel, poručio da dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, poslovni ambijent i veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije.

Objavljeno: 17. 08. 2018 - 17:17

Zahvalivši se kancelarki Merkel i njemačkoj vladi na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih spoljnopolitičkih prioriteta i ukupnih evrointegracionih ambicija, premijer Marković je naglasio da Njemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i Region, dobro razumije naše potrebe i vidi neupitnu budućnost cijelog Regiona u Evropi. 

U tom kontekstu Premijer je ocijenio  da je Berlinski proces „oplemenio našu evropsku viziju i našu evropsku perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rješavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima.“


Govoreći o bilateralnoj saradnji na političkom nivou, predsjednik Marković je rekao: „Crna Gora je spremna da primjenjuje i poštuje standarde kada je upitanju razvoj demokratije i političkog sistema. U tom smislu smo otvoreno govorili o nedostacima i slabostima u ovom trenutku a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije: jačamo institucije dajemo im dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu. Ja lično i ova Vlada smo spremni da napravimo još dodatni iskorak u tom pravcu i zatražili smo i ekspertsku podršku od kancelarke i dobili tu podršku danas i verujem da ćemo imati brzo savjetničku poziciju u nekom od naših resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.


Istakavši snažno interesovanje Crne Gore za  ekonomsku saradnju sa SR Njemačkom, predsjednik Marković je naglasio: „Mi želimo njemačke investitore u Crnoj Gori ne samo zbog novca, nego zbog prenošenja znanja i iskustva i dobrih praksi i danas smo razgovarali o tome da stvorimo uslove da njemačke kompanije i njemački investitori budu prisutniji u sektorima koji su veoma važni za našu ekonomiju, prije svega u energetici, turizmu, poljoprivredi i nekim drugim sektorima“.


Odgovarajući na novinarsko pitanje na ovu temu, predsjednik Marković je rekao:„Crna Gora je spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija i njemačkih investitora u Crnoj Gori. Danas smo govorili o energetici kao resursu u kojem ima prostora za ozbiljnu saradnju, u kojem treba da obezbijedimo tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. Tu nam je važno iskustvo Njemačke u tom procesu i vjerujem da dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, u naš poslovni ambijent, u veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije i da će naša ekonomska saradnja veoma brzo rasti u pozitivnom smislu.