Ubraće devet miliona kilograma ,,vranca“

Sa berbom ,,vranca“, naše vodeće sorte, počeli smo prošle sedmice, a plan je da do 10. septembra uberemo devet miliona kilograma, kazao je za Pobjedu zamjenik direktora voćarsko vinogradarske proizvodnje u kompaniji Plantaže, Goran Brnović.

Objavljeno: 18. 08. 2018 - 07:01

Kako objašnjava, to je osjetljiva sorta koja ne trpi duge berbe, pa zato se bere od 15 do 20 dana. Nalazi se pod zasadima od 1.135 hektara.

- Dnevno se ubere oko 350 hiljada kilograma ,,vranca“, a u jeku berbe braćemo i do 700 hiljada kilograma. Na tim poslovima sada je angažovano 300 radnika, a za par dana stići će još 200. Uglavnom su sa juga Srbije, zatim iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, a neznatan broj je iz Crne Gore. Osim toga, bere se i mašinski, pomoću tri kombajna – precizirao je Brnović.

Obzirom da im za branje vinskih sorti treba ukupno oko 800 radnika, Brnović najavljuje da kako berba bude odmicala, tako će angažovati još 200 radnika takođe iz okruženja.

Do sada je vinskog grožđa ubrano 3,7 miliona kilograma, a plan je 18 miliona kilograma.

KVALITET

- Grožđe sorte ,,vranac“ je jako dobro, bobica je zdrava, jedra, nije smežurana, ima dovoljno grožđanog soka. Prema posljednjim analizama, ,,vranac“ koji sada beremo sadrži 20,4 odsto šećera i on se koristi za proizvodnju KV vina. Kako bude vrijeme berbe odmicalo, zrno će da dehidrira, da postaje smežurano i da mu raste šećer. Kada bude prispjelo do 22,5 odsto šećera, koristi se za proizvodnju vrhunskih vina – objasnio je Brnović, dodajući da će od ubranog proizvesti oko šest miliona litara vina.

OSTALE SORTE

Prema njegovim riječima, berba vinskog grožđa sorte ,,šardone“ koja je počela krajem jula privodi se kraju.

- Trajaće još par dana. ,,Šardone“ smo brali uglavnom noću zbog aromatskog kompleksa, svježine, kako visoke temperature ne bi uticale na kvalitet grožđa, a samim tim i vina – dodaje Brnović.

(opširnije u Pobjedi)