Pobjeda nove vizije turizma

Simboličnim spajanjem na postolju tri posljednja kamena iz izgradnje, „kamenja početka“, ultraluksuzni hotel ,,Čedi“ sinoć su otvorili predsjednik Borda direktora i vlasnik kompanije Oraskom development holding, Samih Saviris, predsjednik Vlade Duško Marković i Johan Berlandt, predsjednik Borda direktora belgijske Besixks grupe.

Objavljeno: 18. 08. 2018 - 07:09

Novu crnogorsku nautičku luku Marinu Luštica Bej, presijecanjem vrpce, otvorili su Kalid Bišara, CEO Oraskom development holding, Milutin Simović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, i Siniša Kusovac, predsjednik opštine Tivat.

PREPREKE

Kako je poručio Marković otvaranjem hotela ,,Čedi“ otvoreno je 171 radno mjesto, a 77 odsto zaposlenih su državljani Crne Gore.

- Ove godine otvoreno je više od 1.000 novih radnih mjesta u sektoru hotelijerstva. Ovi uspjesi su potvrda ispravnosti strateške Vladine politike u oblasti turizma – poručio je Marković.

Ovo je prilika, kako je dodao, da se svi podsjetimo koliko je bilo otpora kada su Vlada i tadašnji premijer Đukanović pokrenuli ovu investiciju sa ovim kredibilnim partnerom Luštica krajem 2013. godine.

- Bili su snažni i sa svih strana. Dakle, noćas svjedočimo i pobjedi vizije nad opstrukcijom i neznanjem, ali i hrabrosti investitora i njegovoj vjeri i ljubavi prema Crnoj Gori. Na ovom dijelu poluostrva nije bilo komunalne, saobraćajne niti druge infrastrukture, što ovaj projekat čini jedinom greenfield investicijom u CrnojGori - rekao je premijer, obraćajući se okupljenima na svečanosti otvaranja hotela ,,Čedi“ – drugog hotel tog brenda u Evropi i prvog na Balkanu.

Predsjednik Vlade je ukazao da je investitor brinuo o svim detaljima.

- Hotel je ambijentalno uklopljen u okruženje, koristili su se najbolji materijali u izgradnji, a što je posebno važno i što ga čini još jednim primjerom implementacije naše politike u oblasti turizma. Za snabdijevanje namirnicama angažovani su lokalni proizvođači, čime će ekonomski efekti njegovog rada biti osjetni za stanovnike Luštice - kazao je Marković.

Rekao je da planirana investicija od 1,1 milijardu eura čini ovaj projekat najvećim turističkim projektom u Crnoj Gori, jednim od najvećih i najznačajnijih u državi uopšte, te jednim od najvećih na Mediteranu, najkompetentinijoj turističkoj lokaciji na svijetu, koju je u prošloj godini posjetilo gotovo 267 miliona turista.

(opširnije u Pobjedi)