Maduro naredio devalvaciju valute za 96 odsto

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro u petak je najavio da će vezati kurs državnog novca za naftnu kriptovalutu svoje socijalističke vlade, time ga devalviravši za 96 posto, u potezu za koji ekonomisti kažu da će dodatno osnažiti hiperinflaciju u toj zemlji.

Objavljeno: 18. 08. 2018 - 10:23

U sklopu jedne od najvećih ekonomskih reformi u pet godina Madurove vladavine taj bivši vozač autobusa i čelnik sindikata je rekao i da će u narednim sedmicama podići minimalnu platu za preko 3 hiljade posto, povećati korporativni porez i cijene snažno subvencioniranog benzina.

"Želim da se država oporavi i imam formulu za to. Vjerujte mi", poručio je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji.

No, ekonomisti su skeptični hoće li to uspjeti vladi Venecuele kojoj nedostaje sredstava, nosi se s američkim sankcijama i ne vraća novac svojim kreditorima.

Stručnjaci upozoravaju kako će već mizerne plate stanovnika te države pasti još niže, a da će kompanije teško preživjeti povećanje poreza i minimalne plate.

"Uslijed ove agresivne devalvacije i monetarne ekspanzije zbog plata i bonusa očekujemo mnogo agresivniju razinu hiperinflacije. Pogotovo u kontekstu u kojem se ne vjeruje u zaustavljanje pretjeranog štampanja novca. Najgore od svih svijetova", smatra lokalni ekonomista Asdrubal Oliveros iz savjetničke firme Ecoanalitica.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će inflacija u Venecueli ove godine dostići milion posto.