Preminuo najbliži rođak Nikole Tesle

Najbliži živi rođak Nikole Tesle, Vilijam Bil Terbo, unuk Tesline starije sestre Angeline, preminuo je u svojoj kući u Nju Džersiju u 89. godini, objavili su mediji pozivajući se na izvore bliske porodici.

Objavljeno: 18. 08. 2018 - 10:43

Vilijam Bil Terbo rođen je 10. aprila 1930. godine u Detroitu, bio je pronalazač, a kako navodi Tanjug, i danas su automobilski mijenjači bazirani na jednom od njegovih izuma.

Nikola Tesla imao je brata Danu i tri sestre, Milku, Angelinu i najmlađu Maricu, a Terbo je unuk Tesline starije sestre Angeline.

Angelina se udala za Nikolu Trbojevića s kojim je imala petoro dece, trojicu sinova i dvije ćerke. Svi su bili fakultetski obrazovani, a četvoro ih je nosilo titulu doktora nauka. Angelinin sin, Nikola Trbojević bio je Terbov otac.

Poslije diplome, nakon 1973. godine pa sve do penzije, radio je u Los Anđelesu u području svemirske i raketne industrije.

Sa suprugom Bojanom je bio angažovan na promociji života i djela Nikole Tesle, piše Tanjug, podsjećajući kako je Terbo bio čest učesnik međunarodnih skupova posvećenih svom praujaku.