Napad na sutkinju Stanišić poprima politički karakter

Hapšenje Beograđanke Sare Vidak i određivanje pritvora od 30 dana zbog napada na sutkinju Suda za prekršaje u Kotoru Jelenu Stanišić, srpski mediji otvoreno pretvaraju u politički problem, dok napadi na crnogorske institucije danima ne prestaju. Tako je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kritikovao institucije u Crnoj Gori, tvrdeći da je “crnogorsko pravosuđe etnički motivisano”.

Objavljeno: 20. 08. 2018 - 07:25

Ministra pravde Zorana Pažina prozvao je da se prema Sari Vidak ponio kao da se radi o “kriminalcu najvišeg ranga”, te da “institucije Crne Gore nisu nezavisne ni profesionalne”. Linta je u saopštenju za javnost naveo da je sutkinja Stanišić “lažno optužila Vidakovu za napad kako bi time prikrila verbalno i fizičko nasilje prema Vidakovoj i to kad je saznala da je srpska državljanka”.

O određivanju pritvora, odnosno ukidanju odlučivaće se danas, jer je majka Sare Vidak uložila žalbu na odluku tužioca. S obzirom na informacije koje plasiraju srpski mediji, danas bi trebalo očekivati novi napad na pravosudne institucije, pokušaj kompromitacije sutkinje Stanišić, uz moguće uključivanje opozicije.

Dnevne novine pišu pozivajući se na neimenovani izvor da je za slučaj Sare Vidak navodno zainteresovan funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

Na osnovu saznanja Dnevnih novina, Sara Vidak je bila spremna da prizna da je napravila krivično djelo, odnosno da je napala sutkinju, ali pod uslovom da sutkinja prihvati izvinjenje i da se primijeni institut odloženog krivičnog gonjenja. U tom slučaju bi se odredila novčana kazna, novac usmjerio u humanitarne svrhe i slučaj bi time bio završen. Stanišić to nije prihvatila, već je insistirala da se čitav slučaj razjasni na sudu.

Prema informacijama Dnevnih novina, Sara Vidak je došla sa svojim mladićem Stevanom Prpom koji je napravio prekršaj u saobraćaju, i odmah u pisarnici rekla da joj je “pandur rekao da dođe”, da su strani državljani, da napuštaju Crnu Goru za četiri dana i da se “postupak hitno završi”. Nije prihvatila objašnjenje sutkinje, već je zalupila vrata i izašla. Nešto kasnije, sutkinja Stanišić je zakazala suđenje za 12 sati. Prpa je priznao da je napravio prekršaj i kažnjen je novčano 90 eura. Rečeno mu je da može da plati dvije trećine tog iznosa i troškove postupka ukoliko se stranke odreknu prava žalbe. Izdata je potvrda, uručeno rješenje, vraćena mu dokumenta i rečeno mu je da je slobodan.

Sutkinja je ostala u kancelariji, a onda se čula galama u hodniku koja se pojačavala. Stanišić je, kako kaže izvor DN, izašla na vrata kancelarije i pitala u čemu je problem. Obratila joj se starija žena, majka Sare Vidak riječima: “Sram te bilo, nećeš da nas saslušaš, hoćeš da nas diskriminišeš, hoćemo žalbu…” na što im je sutkinja kazala da žalbu mogu predati u pisarnici, da je postupak završen, da nema potrebe bilo koga da saslušava jer one nijesu stranke u postupku. Čak i da su bile stranke u postupku nije bilo potrebe za saslušanjem, jer je okrivljeni priznao prekršaj.

Dok je objašnjavala, prišla joj je Sara Vidak, udarila je po desnoj ruci, a potom je počela da je zavrće. Nakon toga, sutkinja je završila u Hitnoj pomoći, a Sara Vidak u pritvoru.