Karate Bob - ubijao za Tita, a umro u najvećoj bijedi

Zvali su ga jugoslavenski James Bond, a nadimak Karate Bob dobio je zbog odličnog vladanja borilačkim vještinama.

Objavljeno: 20. 08. 2018 - 10:31

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobjegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio izvršiti jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji. Preminuo je u Amsterdamu  2016. godine.

Mitrić je u Holanddiju stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom vještinom, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.


Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Holandija ipak proglašava "nepoželjnim strancem". I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živio u Amsterdamu. Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski James Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne. Od smrti njegove djevojke 2006. godine holandske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se vjenčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija održana u ponedjeljak,kada se parovi mogu vjenčati besplatno. Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jeste, ali ovim riječima: "Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je Mitrić.