Saslušanje zaštićenog svjedoka odgođeno za 27. avgust

Saslušanje zaštićenog svjedoka koji tereti grupu Nikšićanina Ranka Radulovića za najteža krivična djela među kojima su ubistva, otmice i ucjene, kodnog imena Jadranko Jonski, odgođeno je za 27. avgust. 

Objavljeno: 20. 08. 2018 - 11:20

U Viši sud jutros je sprovedena grupa Nikšićanina Ranka Radulovića koja se sumnjiči za planiranje više likvidacija, učešće u ubistvima i drugim krivičnim djelima.

U prisustvu te višečlane grupe, njihovih advokata i tužiteljke Stojanke Radović, danas je trebalo da bude saslušan svjedok saradnik u tom slučaju, na osnovu čijih ranijih iskaza su istražitelji navodno razotkrili kriminalnu organizaciju. Saslušanje je, međutim, odgođeno za naredni ponedjeljak. 

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti Radulovića i njegovu grupu da stoje iza nekoliko likvidacija, te da su više njih pripremali. Grupa se osim za planiranje likvidacija, učešća u nekim ubistvima, tereti i za reketiranje, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva.

Prva hapšenja uslijedila su nakon operativnih saznanja da su Zlatko Matanović, Stefan Perović i Dejan Vujović planirali likvidaciju bezbjednosno interesantne osobe.  Ubrzo nakon toga uhapšena je i druga grupa, koja je, kako se sumnja, pripremala likvidaciju policijskih službenika. U ovom predmetu Nikšićanin Dejan Vujović (22) dobio je status svjedoka saradnika. 

Vujović je više puta saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je priznao krivična djela koja je trebalo da počini. On je do detalja ispričao što su sve bili planovi ove kriminalne organizacije i koje su im bile uloge. U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage se navodi da je Ranko Radulović planirao da ubije dvojicu Nikšićana - sinove Milana Leza Vilotijevića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog  ubistva Slavka Radulovića, rođenog brata uhapšenog Ranka Radulovića. Uloga Radulovića bila je da sa umišljajem podstakne članove kriminalne organizacije, na čijem je bio čelu, da počine ova ubistva. 

Ova petnaestočlana grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije tereti se za učešće u ubistvima Miloša Šakovića, Dražena Čađenovića, Gorana Lenca, Đorđa Sekulovića i Nika Roganovića, kao i u pokušajima ubistva – Novljanina Duška Roganovića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića, te u iznudama, bombaškim napadima, zelenašenju... Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović. Naredbom je obuhvaćen i Kotoranin Nikola Mršić, kojem se na teret stavlja da je bio dio kriminalne grupe. Osim za učešće u ubistvu Gorana Lenca, istražitelji Mršića traže zbog optužbi da je po nalogu „škaljarske“ grupe obavljao poslove za materijalnu nadoknadu.  

Policija traga i za njegovim sugrađaninom Igorom Vukotićem i albanskim državljaninom Erogenom Brajovićem, dok su ostali članovi ove grupe u pritvoru.  Na teret im se stavlja više krivičnih djela, među kojima i planiranje likvidacija glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i funkcionera iz bezbjednosnih službi.  Sudeći prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, kriminalna grupa formirana je prije godinu s ciljem vršenja više krivičnih djela u dogovoru sa Kotoraninom Igorom Vukotićem, koji prema policijskim evidencijama slovi za jednog od vođa „škaljarskog“ klana. 

Grupa se sumnjiči da je namjeravala da ubije bivše i sadašnje službenike bezbjednosnih službi: D. G, Z. L, D. K, kao i S. K, sina policijskog funkcionera. Na meti ove grupe bili su, prema nalazima istražitelja, i članovi suprotstavljene grupe – „kavačani“: D. J, R. V, te dvojica braće koji su takođe članovi klana.