DPS: Ozvaničeno vanredno stanje i kriza vlasti u Kotoru

Bez zadrške ignorišući Zakon po ko zna koji put, predsjednik opštine Kotor zloupotrijebio je svoj položaj i još jednom unizio odbornike, ali i instituciju predsjednika opštine, kao lica odgovornog za njeno pravilno funkcionisanje, saopšteno je Portalu Analitika iz kotorskog odbora DPS-a.

Objavljeno: 20. 08. 2018 - 19:56

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Skandalozna odluka predsjednika Opštine kojom je samovoljno, umjesto Skupštine tj. predstavnika građana dao saglasnost na Program i Finansijski plan za 2018. godinu za četri Opštinska preduzeća. (Vodovod i kanalizacija Kotor, Komunalno Kotor, Turistička organizacija Kotor, OJU Muzeji Kotor) predstavlja krunu bahatosti licemjernih lokalnih moćnika.

Poštovani građani, predsjednik Jokić je iskoristio Zakon o lokalnoj samoupravi (član59.) koji se kaže da ,,Predsjednik Opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rada.“Dakle stavljanjem potpisa na ove akte, šef kotorske izvršne vlasti je priznao da više ne postoji većina u lokalnom parlamentu!

Priznao je da više nema podršku, i da je iz očaja, mimo konsultacija sa parlamentarnim strankama, vrlo izvjesno ignorišući i svoje koalicione partnere, obesmislio rad Skupštine.Oni su odavno dokazali da ih zakoni države Crne Gore ne zanimaju, a sada su počeli da im se i rugaju.

U ovoj demonstraciji sile i presedanu zbunjuje nas nedostatak reakcije predsjednice lokalnog parlamenta, gospođe Dragice Perović, koja mora da zna da je ovakvo ponašanje mladog kolege iz izvršne vlasti direktni atak na rad zakonodavne institucije na čijem je čelu.

Štoviše, očekujemo reakciju svih činioca Kotorske koalicije čije je cijelo funkcionisanje davno obesmišljeno i svedeno na kratkoročni interes. Sada je samo pitanje, da li će se zarad tog interesa preći i preko anuliranja vrijednosti parlamenta.

Možda bi bilo kolegijalno da neko od članova koalicije, ko već ima višegodišnje iskustvo u kotorskim koalicionim odnosima samo sa različitim partnerima, ukaže mladom predsjedniku da ovo nije poligon za igru već naš grad!

Da ovo nije vježbanka, nego lokalna uprava. Da ovo nije privatna firma iz Beograda u kojoj je stekao jedino radno iskustvo u životu, makar i na papiru.

Bahatost je uzela maha pod snažnom podrškom interesnih grupa, a nipodaštavanje Skupštine je samo još jedan u nizu bezprizornih poteza arogantne lokalne vlasti, kojoj je došlo vrijeme da kažemo adio!"