Bošković: Jadran je crnogorski

Školski brod Jadran ostaće u Crnoj Gori, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na svečanom prijemu povodom 85. rođendana čuvenog jedrenjaka.

Objavljeno: 20. 08. 2018 - 23:13

“Imam čast i zadovoljstvo da vas u ime Ministarstva odbrane pozdravim i ugostim na ovom prelijepom brodu koji se prvi put sa ovim gradom saživio prije tačno 85 godina. Brod koji će, siguran sam, nadživjeti sve nas i koji će i sljedećih 85 godina sa ovim gradom živjeti, dočekivati neke nove generacije, nove mornare, ali i nove turiste“, rekao je Bošković, prenosi Radio Tivat.

Ovaj brod je, dodaje on, u svojih 85 godina trajanja imao svoje svijetle i svoje manje svijetle trenutke.

“Svijetle trenutke kada je plovio svim onim morima, ali i manje svijetle trenutke u vremenima rata i razaranja kao što je to bilo od 1943. do 1946. godine. Siguran sam da ovo što danas predstavlja ovaj brod, predstavlja jednu od njegovih najsvjetlijih trenutaka. Vlada Crne Gore od 2013. godine izdvojila je značajna sredstva da se ovaj brod ponovo uzdigne i ponovo zasvijetli u svom najljepšem ruhu. To je bio zalog za budućnost, da ovaj brod plovi i bude svima na usluzi u Crnoj Gori. Ono što je bila naša projekcija da ovaj brod otvorimo građanima i turistima sigurno je uspjela“, istakao je Bošković.

U ime posade školskog broda Jadrana, sastava Mornarice VCG dobrodošlicu na brod poželio je kapetan korvete Zoran Ivanovski, komandant Jadrana.

Podsjećajući na bogatu istoriju jedrenjaka, Ivanovski je istakao da je porinut u more 25. juna 1931. godine a gradnja i završno opremanje broda u junu 1933, godine, dok je 16. jula te godine uz veličanstven doček uplovio u svoju tadašnju i sadašnju luku Tivat.

“Školske vožnje i krstarenja počela su već od 1934. godine i od tada su na ovoj učionici pod jedrima obučavane mnoge generacije mornaričkih oficira, podoficira i mornara. Široke drvene palube, na hiljade konopa, penjanje uz visoke i vitke jarbole, plava i beskrajna pučina ostala im je u dubokom sjećanju. Na njemu su stekli svoja prva pomoračka znanja i učili abecedu pomorstva ploveći Jadranskim, Crnim, Sjevernim i Sredozemnim morem, ali i Crvenim morem do Port Sudana i Atlantskim okeanom do Bostona i Njujorka“, istakao je Ivanovski podsjećajući na 23 krstarenja Jadrana.

Naglasio je da znanja iz pomorstva i navigacije na Jadranu stiču i učenici i studenti pomorsko obrazovnih institucija u Crnoj Gori.

“Srećan ti rođendan stari i još mnogo i mnogo srećnih godina. Uz mirno more, puna jedra i vazda makar jedna stopa mora pod kobilicom. Živio!“, čestitao je komandant Jadrana čuvenom jedrenjaku 85. rođendan.