Svađa Tačija i Haradinaja oko pregovora u Briselu

U kabinetu kosovskog predsjednika Hašima Tačija tvrde da će "Preševska dolina" biti na stolu narednog sastanka u Briselu, a u isto vrijeme kosovski premijer Ramuš Haradinaj napominje da Tači nema njegovu podršku za razgovor o granicama.

Objavljeno: 23. 08. 2018 - 12:11

Zahtjev Albanaca iz "Preševske doline" da se pridruže Kosovu biće tema predstojećeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija u septembru, tvrde u kancelariji kosovskog predsjednika, prenose Zeri.

U kancelariji su za ovaj prištinski list rekli da tačan datum sastanka Vučića i Tačija još nije utvrđen, ali da će on biti održan početkom sljedećeg mjeseca, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca u Preševu, za list Epoka e re dodaje da pridruživanje "Preševske doline" Kosovu neće imati "domino efekat" na ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Mustafa tvrdi i da "Preševska dolina" nikad neće odustati od svog zahtjeva da bude dio Kosova.

U međuvremenu se oglasio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekavši da Tači ne uživa njegovo podršku za eventualno otvaranje razgovora o promjeni granica Kosova u posljednjoj fazi dijaloga sa Beogradom.

"Ako Tači iznese tu temu na sto, onda to radi bez moje podrške", naveo je Haradinaj, prenosi Koha.

Istakao je da ne želi da se osjeća odgovornim ako dođe do promjene granica Kosova.

"Prva faza je davanje povjerenja predsjedniku da predstavlja zemlju u tom procesu. A druga faza je sadržaj. Predsjednik ima moje podršku za razgovore o uzajamnom priznanju sa Srbijom. Ali, nema moju podršku da razgovara o granicama", rekao je Haradinaj novinarima.

Rekao je da nije zainteresovan da se o toj temi uopšte razgovara, navodi se u pres-klipingu Unmika.