Miljanić: Inspekcija da objavi imena svih koji prodaju lažni med

Pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na tržištu naše zemlje prodaju lažni med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu čitavoj državi – ocijenio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić. 

Objavljeno: 25. 08. 2018 - 05:50
Foto: M. Babovic

Organizacija na čijem je čelu, sa Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove radi sve da „stane na put“ ljudima koji prodaju nekvalitetne mješavine kao med i na taj način urušavaju ugled pčelarima u Crnoj Gori.

Prevara

U posljednjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane navedeno je da su inspektori van prometa stavili i ocijenili nebezbjednim 75 kilograma meda, 18 kilograma orašastih plodova u medu i 32 litara maslinovog ulja, a laboratorijski rezultati pokazali su da je određena količina koju su prodavali kao med, zapravo „falisifikat“, jer je u pitanju bio gusti, šećerni sirup.

- Šećerni sirup koji su prodavali trgovci koje je uhvatila inspekcija žele lako da dođu do zarade koja je nepoštena i opasna, jer su kao med predstavili nešto što nema ljekovito dejstvo meda. Oni prave sirup, odnosno slad i to se ni u kom slučaju ne može nazvati medom, to se pravi od šećera sa maslačkom, borovim iglicama, dodaju se arome koje je lako naći na tržištu. Nažalost, toga ima mnogo na prometnim mjestima kao što su raskrsnice, oni to prodaju pored puta ili pored vjerskih objekata, uglavnom utoku turističke sezone – pojasnio je Miljanić.

Ima nade, kako kaže, da se ovaj problem riješi, ali će pčelarima trebati vremena i pomoći od države, koju, kaže, za sada imaju.

- U zajedničkim akcijama radimo sve da nađemo najbolja rješenja i da se ovom problemu suprotstavimo. Pčelarima, potrošačima, ali ni čitavoj državi ne ide u prilog ono što se u posljednje vrijeme dešava na tržištu, a to je da je više onih koji falisifikuju med. Ja sam za rigorozne mjere, a to je da inspekcija objavi imena svih onih koje uhvati da prodaju lažnjake, jer se moramo izdvojiti mi pošteni od onih koji to nijesu – istakao je Miljanić.

Kako prepoznati lažnjake

Na pitanje kako kupac da prepozna pravi med, Radule Miljanić kaže da je jedna od najsigurnijih metoda polenov prah.

- Najsigurnija metoda porijekla meda je polenov prah. Ipak, ima švercera koji melju polenov prah i ubacuju ga u med koji nije pravi i tako ga prodaju po visokim cijenama – upozorava on.

Sagovornik Pobjede kaže da se pravi med mora ušećeriti i to od vrha do dna.

- Ako je u medu veći procenat polenovog praha, onda se on brzo šećeri. To je karakteristično za livadski med. Pravi med treba da se ravnomjerno kristališe. Možete ga testirati tako što podignete kašiku, a nit treba dugo da pada, bez kidanja - priča Miljanić.

Dodaje i da se uveče na papir može kanuti mala količina proizvoda, a ako je pravi ne treba da „probije“ papir do ujutro.

Upozorava da pčelinji proizvod ne smije da stoji na suncu i da na temperaturi većoj od 45 stepeni on postaje štetan.

- Potrošači med ne treba da kupuju kod bilo koga, niti kod ljudi koji prodaju na ulici. Sve metode za prepoznavanje koje sam nabrojao su nepouzdane, jer je tehnologija napredovala, a provjera je jako teška – upozorava Miljanić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)