Crnogorski privrednici na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju

Investiciono-razvojni fond, Privredna komora Crne Gore, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo održivog razvoja i turizma su i ove godine, u periodu od 11.og do 16.og septembra, organizovali nastup crnogorskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Crne Gore na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju (MOS 2018).

Objavljeno: 11. 09. 2018 - 12:00

Na ovogodošnjem sajmu, pored učesnika iz zemalja regiona, Evropske Unije i zemalja svijeta, predstaviće se oko 30 uspješnih crnogorskih privrednika sa svojim proizvodima i uslugama i to iz različitih djelatnosti i sektora poslovanja. Tokom šest dana trajanja sajma, crnogorski privrednici će, takođe, intezivno raditi na networkingu i time imati priliku da ostvare nove poslovne kontakte i obezbjede kvalitetnije pozicioniranje domaćih brendova na inostranom tržištu. Međunarodni sajam u Celju kao najveći poslovni događaj u tom dijelu Evrope svake godine okupi više od 1.400 izlagača i preko 120.000 posjetilaca.

Danas su svečanom otvaranju 51. MOS-a, pored crnogorskih izlagača, prisustvovali predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i generalni direktor Direktorata za industriju i transformaciju Ministarstva ekonomije Goran Nikolić, koji su tom prilikom sa svojim saradnicima obišli i izlagače iz drugih zemalja.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, je izrazio zadovoljstvo što već treću godinu zaredom crnogorski privrednici učestvuju na Celjskom sajmu - „Treći put da učestvujemo na sajmu i ovo je prilika da se crnogorski preduzetnici upoznaju sa preduzetnicima iz Slovenije i iz Evrope i da na taj način pokušaju da razmijene svoje informacije i to je, zapravo, šansa za uspostavljanje nekih novih kontakata i mogućnosti da svoje proizvode plasiraju u neke druge države. Isto tako, to je šansa da zajedno  mogu realizovati neke zajedničke projekte iz raznih oblasti koje su prije svega od interesa i za jedne i za druge“.

Ispred Privredne komore Crne Gore predsjednik te institucije, Vlastimir Golubović, naveo je da su kao institucija imali želju da ove godine organizovano sa crnogorskim proizvođačima – izlagačima podrže sajam preduzetništva u Celju. Pored podrške crnogorskim izlagačima na sajmu, g-din Golubović je dodao – „Imaćemo susrete sa našim kolegama iz Obrtničke komore, tako da se radujem da vidim ovako jednu lijepu manifestaciju koja se održava na sajmu. Inače želimo da ove dobre ekonomske odnose, a i političke, koje imaju ove dvije države podržimo, da zapravo unapređujemo naše ekonomske odnose i posebno pokušamo povećati našu robnu razmjenu. Broj turista iz Slovenije koji posjećuje Crnu Goru je iz godine u godinu veći,  investicije iz Slovenije su značajne, od 2006. godine kada je Crna Gora postala nezavisna država do danas iz Slovenije je investirano oko 350 mil eura, tako da su u Crnog Gori prisutna slovenačka preduzeća, banke iz Slovenije i finansijske organizacije“.

Generalni direktor Direktorata za industriju i transformaciju Ministarstva ekonomije, Goran Nikolić, je svakako ispred crnogorske delegacije poželio svim izlagačima sa nacionalnog štanda Crne Gore da ostvare neke nove biznis ideje i istakao značaj razvoja sektora MSP-a u Crnoj Gori – „Kod nas u Crnoj Gori razvoj malih i srednjih preduzeća je svakako i prioritet Vlade Crne Gore i to je svakako u fokusu. Zbog toga smo danas na sajmu koji ima tradiciju već 50 godina i jako nam je drago što smo ovdje“.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, crnogorski štand i delegaciju Crne Gore obišli su i pozdravili predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Upravnog odbora Celjskog sajma Franc Pangerl.