Shameless, S09E01: Ekstra hrskava boleština

Sastanak roditelja i školske uprave pretvoren u kolektivno testiranje na polno prenosive bolesti... Pa, može li galagerskije od toga?

Objavljeno: 14. 09. 2018 - 13:44

Kada se joga seks, polno prenosive bolesti, tinejdžerka u pelenama i gej Isus zavrte na televiziji, to može da znači samo jedno – „Shameless“ se vratio! Deveta sezona startovala je po dobro provjerenom receptu poslije kog postajete još svjesniji koliko su vam Galageri nedostajali. Da, da - znamo da Emi Rosum napušta Šoutajmovu disfunkcionalnu porodicu nakon završetka ove sezone. No, za razliku od većine fanova, ne mislimo da će Fionin odlazak previše usporiti otkucaje srca najbesramnije TV serije svih vremena.

Štoviše, već na ćić ludom startu nove sezone može se naslutiti kako su kreatori serijala dobro razmislili o najefektnijem načinu da je udalje od porodice. Uostalom, i da Fiona trajno ispadne iz igre, ostaje nam čak šest Galagera. Malo li je!

 

Servisiranje žena

Ponekad se dogodi da najveći kralj i prosjak u istoriji televizije, njegovo visočanstvo Frenk, ne bude najbolji Galager epizode – ali ne i sada. Naš omiljeni probisvijet procvjetao je u go*nima u kojima smo ga ostavili (bukvalno i figurativno) u finišu prošle sezone.

Nakon što mu je Lijam jasno pokazao kako neće da mu pomaže da pljačka bogate roditelje njegovih drugova, Frenk je pronašao drugi način da dođe do srebrnog escajga. Umjesto šifre za deaktivaciju alarma počeo je da koristi aktivaciju erogenih zona pohotnih majki iz više klase. No, nije računao na to da rukovodioci Lijamove uređene škole vode računa o zdravlju svih članova roditeljskog odbora.

Sastanak roditelja i školske uprave pretvoren u kolektivno testiranje na polno prenosive bolesti... Pa, može li galagerskije od toga? Naravno, nakon što svi provale da je Frenk „servisirao“ tuce zaraženih žena, najstarijem Galageru ne pada na pamet da se izvini.

Suočen sa bijesnim muževima, Frenk drži jedan od karakterističnih motivacionih govora o prevarenim partnerima. I činjenici da je preljuba znak da nešto ne štima u braku. Govor pred masom, koja je zaražena klamidijom, sifilisom i gonorejom, kruniše riječima: „Vjerujte mi, moj penis vam je zapravo pomogao da zacijelite. Ko bi mogao da pomisli kako polne bolesti mogu da donesu toliko sreće!“ Čak bi i bubašvaba zanijemljela pred ovakvim nagonom za preživljavanjem, a najveći narcis pokušao da pokrije ego ušima.

 

02-frenk

Pelene i loptica

Tipične momente galagerštine servirali su i Debi i Lip. Ona, oblačeći plene za odrasle da ne bi morala da pravi pauze za ve-ce zbog kojih joj gazda na gradilištu daje tri dolara manje u odnosu na zaposlene muške kolege. On, trpajući pijanu djeverušu, ne obazirujući se na povraćku kojom ga je počastila tokom, nazovi seksa.

No, ovog puta, za divno čudo, na skali najbesramnije besramnosti po epizodi iznad Debi i Lipa našao se – Kevin! On je bacao lopticu kćerkama kao psima, ne bi li ih nekako izmorio i natjerao da zaspe – kako bi konačno imao seks sa Vi. Zvuči loše, znamo. Ali, pustite moralisanje – to je ipak dobrica Kev. Ko zna hoćemo li ga ikada više vidjeti u ovakvom izdanju!

Međutim, odnos Fione i Ijana jeste taj koji djeluje kao žila kucavica sezone. Epizoda nosi naziv „Are You There Shim? It's Me, Ian“, što je referenca na popularnu tinejdž knjigu Džudi Blum „Bože, da l' si tu? Ja sam, Margaret“. Ijan ne naziva Boga „Him“, kao ostali svijet, već „Shim“ – jer niko ne zna da li je Tvorac muškog („he“) ili ženskog roda („she“). Njegov LGBTIQ fanatizam u kombinaciji sa svježom fascinacijom religijom doveo ga je tu gdje jeste – iza zatvorskih rešetaka.

 

Zagonetni plan

Dok Fiona pokušava da sakupi 50.000 dolara za kauciju, Ijan se bavi zaustavljanjem diskriminacije gej i trans zatvorenika, apsolutno nezainteresovan da izađe napolje. Kada napokon nađe novac i pita ga da li je smjestila sopstveno dupe u procjep zalažući se za njega, Ijan odgovara: „Odakle ja znam koje planove ima Shim sa mojim životom?“

Hoće li Ijanovo bezumno ponašanje na kraju dovesti do toga da Fiona zauvijek digne ruke od porodice i preseli se negdje sa Fordom, daleko od galagerskog ekstra hrskavog ludila? U tizeru preostalih 13 epizoda vidimo je kako vodi razne bitke, i to ne samo za Ijana. No, nešto sluti da će upravo gej Isus biti glavni uzrok njenog povlačenja sa scene.

Bilo kako bilo, samo je bitno da Fiona dobije lijep kraj do finala devete sezone. Čisto sumnjamo da neće biti gorko-sladak, kao i sve u vezi sa Galagerima, ali važno je da ne bude ružan. Kad se već opraštamo od Fione, red je da je ispratimo na put sa kakvom-takvom prćijom, a ne sa vrećom krivice i nerazriješenih problema emotivno rastrojenih Galagera. M. I.

 

FOTO: showtime.com