Demos: Već viđeni monolog iz Pinka preseljen u osvojenom RTCG-u

U patetično kič ambijentu  Milo Đukanović je u umišljenoj ulozi državnika govorio o mnogu čemu, od novih i starih  unutrašnjih i spoljnih neprijateljima naše zemlje, sve do svojih nevolja u švercu duvana i međunarodnom kriminalnom organizovanju koji su zajedno sa njim, I imunitetom na koji se pozivao, bili predmet tužilačko-sudskog  procesuiranja u susjednoj zapadnoevropskoj državi, saopšteno je iz Demosa.

Objavljeno: 14. 09. 2018 - 13:56

“Dosadnom monologu, sa već viđenim demagoškim inžinjenringom Đukanovića, znatno je doprinijela novinarka, u stilu obnovljenog  servilnog novinarstva na Javnom servisa. Sve se dešava nakon institucionano – mafijaške operacije ( institucionalne u formi, mafijaške u suštini) pretvaranja Javnog servisa u partijsko-klijentelistički punkt propagande. Umjesto ozbiljne analize i predloga izlaska iz duboke krize zemlje koju dominantno karakteriše kriminalizacija crnogorskog društva, takođe duboki rascijepi, prije svega ekonomsko-socijalni i etničko-kulturni s prijetnjom faktičke dezintegracije zemlje, Đukanović se dugačkim i neprekidanim monolozima osvrnuo na već pripremljene teme s ciljem podizanja novih tenzija u crnogorskom društvu. Kao što je, iz nepoznatih razloga prije nekoliko godina proglasio srpsko crnogorske odnose najboljim u poslednjih 20 godina, sada sa lakoćom, prema nekom novom planu, proglašava loše odnose,  upoređujući ih sa „ onim iz 90 godina“. Pritom u svom stilu zaboravlja da je on upravo glavni akter cikličkih poremećaja u crnogorsko-srpskim odnosima, sa obje krajnosti”, navodi se u saopštenju Demosa.

Kako se dodaje,  u istom stilu Đukanović je stigao da pomene Podgoričku skupštinu, očigledno dragocjenu temu za manipulacije i podizanje tenzije, “ovoga puta naravno sa teškim kavlifikacijama, zaboravljajući da je o njoj nekad davao visoke političke-istorijske  ocjene”.

“Dakle, sa dvije strane je prihvaćen suludi izazov da u 2018-oj, umjesto izgrađivanja pravne države i dekriminalizacije crnogorskog društva, se direktno vratimo u 1918-u.

 Đukanović, sada gazdinski zavaljen u svom mediju, je sa visine, zapravo u denucijanskom stilu održao pravu lekciju Evropskoj uniji, navodeći da „nema viziju“,“ konkretnu politiku“ i sl. U jednom dijelu njegovog skriningu Brisela, šef crnogorske države je i zaprijetio EU, posebno tamošnjim „birokratama“ da ako ne bude partnestva sa nosiocima crnogorske vlasti (koju EU smatra primarno odgovornom za kriminal i korupciju) Đukanović će zatvoriti, zapravo zalupiti jednom za uvjek priču o integraciji Crne Gore sa EU. Nakon ovog osionog ultimatuma Evropskoj uniji, Đukanović je optužio EU i da je sprečavala autonomsnost Javnog servisa, i da je u tome uhvaćena na dijelu. Demokratskoj javnosti Crne Gore koja je za evropske integracije i ostvarivanje uz pomoć EU upravo evropskih standarda biće zanimljivo da li će biti nekog odgovora na kritički čas koji je Đukanović, lice za koje se vezuje utemeljenje ortačkog državnog kapitalizma,  kriminala i korupcije u Crnoj Gori, održao Evropskoj uniji”, zaključuje se u saopštenju Demosa.