"Florens pustoši", TV stanica evakuisana usred programa

Guverner Severne Karoline Roj Kuper rekao je da uragan Florens pustoši tu američku državu.

Objavljeno: 14. 09. 2018 - 20:00

On je izrazio zabrinutost da bi "cijele zajednice" mogle da budu izbrisane pod njegovim naletom.

Guverner je rekao da su u nekim djelovima plimni talasi visoki do tri metra. Zvaničnici upozoravaju da će jake kiše od uragana Florens trajati danima i da bi stanovnici Sjeverne Karoline mogli da se suoče s najvećim poplavama u proteklom milenijumu. 

Sekretar za saobraćaj Džim Trogdon rekao je da država očekuje poplave u oblastima između priobalnih mjesta Vilmington i Šarlot. 

uragan-amerika-2

Guverner je rekao da u državi za sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog uragana Florens, ali da je zabrinut za bezbjednost ljudi kako se bude nastavljalo djelovanje tog nevremena. 

Meteorolozi navode da se centar uragana Florens nalazi odmah kod ulaza na kopno blizu mjesta Kejp Fir u Sjevernoj Karolini. 

I dalje je to uragan prve kategorije s jačinom vjetra od 130 kilometara na sat, mada su prijavljeni jači naleti vjetra. 

Nadolazeća voda natjerala je televizijsku stanicu u Sjevernoj Karolini da evakuiše osoblje usred izvještavanja o uraganu.

Više sati prije nego što je uragan Florens stigao do kopna danas izvještači televizije WCTI-TV u mestu Nju Bern morali su da napuste studio. 

Portparol te televizije je rekao da su putevi oko zgrade televizije počeli da se plave. Gradske službe su kasnije izmjerile dubinu plimnog talasa od tri metra u gradu koji se nalazi na reci Njus blizu obale Atlantika. 

Grad se nalazi oko 145 kilometara od plaže gdje je uragan Florens udario o kopno danas u 7.15 po lokalnom vremenu. Rijeke nadolaze sa sjeverne strane uragana Florens, koji se kreće suprotno od smjera okretanja kazaljki na satu, i nanosi plimne talase iz okeana duboko na kopno. 

uragan-amerika-1

Zbog jakih kiša takođe nadolaze rijeke i potoci. Prema procjeni meteorologa, na sedam američkih država koje će pogoditi uragan, pašće količina kiše dovoljna da sa 10 centimetara vode prekrije cio Teksas. 

U mjestu Vašington u Sjevernoj Karolini rijeka Pamliko je probila korito i potapa čitave kvartove. Voda je potopila glavni auto-put. Raspoređeno je oko 9.700 pripadnika Nacionalne garde i civila, s vozilima za visoku vodu, helikopterima i čamcima. 

Vojne inženjerske jedinice spremaju se da rade na ponovnom uspostavljanju struje, postavljanju privremenih krovova i uklanjanju ruševina i raznog nanijetog materijala.