Vlada: „Mišljenje“ Venecijske komisije o kojem govori SPC ne postoji

Venecijanska komisija demantovala je  tvrdnje pojedinih zvaničnika SPC prema kojima je Vlada sakrila navodno mišljenje VK o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, objavila je Vlada. Iz Vlade je saopšteno da to "mišljenje" - ne postoji.

Objavljeno: 14. 09. 2018 - 15:42

"VK navodi da je greškom objavila radni dokument, ali da on nikada nije poslat Vladi CG", objavljeno je na Tviter nalogu Vlade.

Nedugo zatim, stiglo je zvanično saopštenje Vlade u kome se navodi da je tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je Vlada Crne Gore sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti apsolutna neistina.

"Drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Istina je da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno. Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat. Vlada Crne Gore će, bez obzira na ovu prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti i jednakosti svih vjerskih zajednica u građanskoj Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić kazao je danas za "Dan" da je "prvorazredni i dosad neviđeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je u avgustu 2015. godine pred Venecijanskom komisijom i pokrenulo postupak ocjene usaglašenosti Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnopravnim aktima, sakrilo od javnosti Nacrt mišljenja pravnih eksperata Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR-a".

vkomisija