Savjet Evrope: VK nikada nije izdala mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Savjet Evrope negirao je danas da je Venecijanska komisija objavila mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u kojem se kritikuje niz predloženih odredbi.


Objavljeno: 14. 09. 2018 - 16:56

Podgorički list Dan objavio je juče da su Venecijanska komisija i OEBS ocijenili da bi konfiskacija crkava i njihove imovine koju je Vlada Crne Gore planirala Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. predstavljalo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Pojedini zvaničnici Srpske pravoslavne crkve su naveli da je Vlada sakrila mišljenje Venecijanske komisije.

Savjet Evrope je danas saopštio da je "Nacrt zajedničkog privremenog mišljenja Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR o Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori" datiran sa 27. novembar 2015. "greškom bio dostupan na sajtu Komisije".

"Takav dokument je sasvim preliminaran tekst koji nikada nisu potvrdili izvjestioci, kao ni sama Komisija. Kao takav, on nikada nije prenosio stavove ni Venecijanske komisije ni izvestilaca OEBS/ODHIR", navodi se u saopštenju.

Savjet Evrope dodaje da taj dokument nikada nije prosljedjen crnogorskim vlastima i da rad na njemu nije završen zato što je povezan s nacrtom zakona od kojeg je odustalo crnogorsko Ministarstvo za ljudska prava i nacionale manjine. 

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocijenio je prethodno da je prvorazredni i nevidjeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sakrilo od javnosti mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti.

Crnogorska vlada saopštila je danas da je tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je apsolutna neistina da je Vlada sakrila od gradjana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti.

"Drskost i nesumnjiva zla namjera s kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC s ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne verske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi veroispovijesti", navela je Vlada.

Vlada Crne Gore je dodala će bez obzira na "prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode veroispovijesti i jednakosti svih verskih zajednica u gradjanskoj Crnoj Gori".