Demokrate: Novinari korektivni faktor bilo koje vlasti

Političku realnost u Crnoj Gori obilježavaju napadi na novinare, koji u svakom društvu predstavljaju najpouzdanije branitelje demokratije i korektivni faktor bilo kojoj vlasti, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Objavljeno: 14. 09. 2018 - 18:55

Iz Demokrata su kazali da je politička realnost Crne Gore često obilježena napadima na kritički orijentisane nevladine organizacije (NVO) i pojedince, koji su, kako su naveli, ikone borbe za demokratizaciju društva. 

„Tu su i napadi na aktiviste opozicionih partija i užasavajuće slike koje na malim ekranima, naročito u posljednje vrijeme, imamo priliku da gledamo u svim izbornim procesima u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Demokrate se skoro četiri godine bore da principi demokratije zažive u Crnoj Gori.

„Da još dugo ne čekamo na dan kada će se ukazati smisao svih žrtava koje smo kao društvo prinijeli borbi za izgradnju demokratskog društva“, rekli su iz Demokrata. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 15. septembar danom borbe za ostvarenje demokratskih ideala, i na taj način, kako su navele Demokrate, ukazala na nezadovoljavajuće stanje sa demokratijom u univerzalnim okvirima. 

„Demokratija, na žalost, predstavlja nedosanjani san, ali san čijem ostvarivanju smo dužni da težimo jer ona zaista predstavlja univerzalnu vrijednost, postavljajući na sve pijedestale slobodnu volju naroda da sam određuje svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i da u potpunosti odlučuje u svim aspektima života“, kaže se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su kazali da je u Crnoj Gori, slobodno izražavanje volje naroda ono čemu se, u savremenom političkom trenutku, uveliko stremi. 

„O intenzitetu te borbe i činjenici da je riječ o jednom od najvažnijih frontova političkih borbi u Crnoj Gori, sigurno najbolje svjedoče žrtve koje se u toj borbi podnose“, zaključuje se u saopštenju.