Direktorica nije prekršila zakon u slučaju neangažovanja Strunjaša

Direktorica škole u JU OŠ ,,Mataruge“ u Pljevljima Vanja Marković nije prekršila zakon kada nije angažovala Bojana Strunjaša da predaje maternji jezik, saopšteno je Portalu Analitika iz Prosvjetne inspekcije.

Objavljeno: 21. 09. 2018 - 13:55

Roditelji 28 đaka koji pohađaju nastavu u OŠ Mataruge nisu danima djecu slali u školu tražeći ostavku direktorice Marković, zbog, kako su naveli, česte promjene nastavničkog kadra u toj školi, a tvrdili su i da nije dostojna posla koji obavlja.

Takođe, roditelji su tražili da se nastavnik Bojan Strunjaš vrati na posao i da mu se vrate oduzeti časovi i starješnistvo. Strunjaš je vraćen na posao, ali roditelji nisu odustali od zahtjeva za smjenu direktorice Marković.

Strunjaš je široj javnosti poznat od kada je ko student predvodio proteste za očuvanje zvaničnog srpskog jezika. Njegovo neangažovanje pojedine organizacije su ocijenile kao još jedan dokaz diskriminacije Srba.

U medjuvremenu je direktorica Marković otišla na bolovanje prije tri dana, a djeca su počela da pohađaju nastavu.

“U skladu sa odredbama o Opštem obrazovanju i vaspitanju nastavnik se može zaposliti bez raspisivanja javnog konkusra na period do 30 dana što je u konkretnom slučaju i urađeno. U međuvremenu škola je bila dužna da raspiše javni konkurs za zapošljavanje nastavnika što je i učinila po ukazivanju inspektora. Shodno navedenom direktorka škole nije prekršila zakon jer je konkurs raspisan u zakonskom roku”.

Iz Prosvjetne inspekcije je pojašnjeno da je direktorica predložila, između ostalog,  podjelu časova za nastavni predmet CSBiH jezik i književnost. “Raspodjela je sprovedena na način što su 4 (četiri) nastavna časa  dodijeljena Rakočević Oliveri, nastavnici zaposlenoj na neodređeno radno vrijeme, kao dopuna do norme časova utvrđene zakonom,u skladu sa pozitivnim propisima, po kojimaje direktor škole dužanda angažujezaposlenognastavnikasa Listeo raspoređivanju nastavnika za školsku 2018/2019. godinu, a koju utvrđuje i donosiministar prosvjete.Preostalih 8 časova iz navedenog nastavnog predmeta, do rešavanja po  javnom konkursu, dodijeljeno jenastavniku Bojanu Strunjašu, koji jeprethodne školske godinebio angažovan ugovorom o radu na određeno vrijeme i kome je radni odnos istekao 30. jula 2018. Godine”, pojašnjavaju u odgovorima Portalu Analitika.

Kako se dodaje, nastavnik Bojan Strunjaš je odbio da izvodi 8 časova (tražeći dodatna4 nastavna časa koji su dodijeljeni nastavnici Rakočević) iz predmeta CSBiH jezik i književnost, tako da direktorica škole nije zaključila ugovor o radu sa nastavnikom Strunjašem. “Naime, nakon Strunjaševog odbijanja da bude angažovan pod navedenim uslovima, direktorica škole je donijela novu Odluku broj: 245 od 03. septembra 2018. godine, u kojoj senavodi nezasnivanje radnog odnosa sa Strunjašem”, pojašnjavaju iz Prosvjetne inspekcije.

Inpsekcija je naložila direktorici da raspiše konkurs za radno mjesto nastavnika crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i donese odluku o zapošljavanju nastavnika u skladu sa zakonom, što je ona i uradila.

“U skladu sa odredbama o Opštem obrazovanju i vaspitanju nastavnik se može zaposliti bez raspisivanja javnog konkusra na period do 30 dana što je u konkretnom slučaju i urađeno. U međuvremenu škola je bila dužna da raspiše javni konkurs za zapošljavanje nastavnika što je i učinila po ukazivanju inspektora. Shodno navedenom direktorka škole nije prekršila zakon jer je konkurs raspisan u zakonskom roku”, navodi se u odgovorima.

Ministarstvo prosvjete je saopštilo da će se zvanično o ovom slučaju oglasiti nakon nalaza Prosvjetne inspekcije.

 

 

 

 

 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?