Podgorica će biti poznata kao prijatelj oboljelih od Alchajmerove bolesti

“Glavni grad se sa zadovoljstvom i ove godine pridružio obilježavanju Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti i, kao što vidite, spremni smo da damo svoj puni doprinos podizanju svijesti javnosti u vezi sa ovom bolešću i demencijom”, izjavila je danas zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić na potpisivanju Memoranduma o saradnji sa NVO “Futura”, a koji se odnosi na poboljšanje uslova života osoba oboljelih od demencije i Alchajmerove bolesti.

Objavljeno: 21. 09. 2018 - 18:03

“Zajednički cilj nam je da skrenemo pažnju na neophodnost zaštite i unapređenja prava i kvaliteta života osoba sa demencijom i oboljelih od Alchajmerove bolesti. Saradnja između Glavnog grada i NVO Futura postoji već neko vrijeme, ali potpisivanjem ovog Memoranduma ona će, svakako, biti znatno unaprijeđena, jer se stiču uslovi za preduzimanje određenih konkretnih zajedničkih mjera koje će za krajnji cilj imati veći stepen informisanosti građana Podgorice o ovoj bolesti, kao i načinu na koji se treba ophoditi prema oboljelima.

Vjerujemo da je to u interesu svih nas, a prije svega u interesu oboljelih i njihovih podrodica. Takođe, želim da, u ime Glavnog grada, čestitam NVO „Futura“ na predstojećem pristupanju Britanskom udruženju Alzheimer Society i njihovom globalnom pokretu Dementia Friendly Communities, pri čemu će imati našu punu podršku. Za njih to predstavlja najbolju potvrdu da je ono što rade prepoznato i to i van granica naše Države”, zaključila je Vujačić.

glavni-grad-2

“U duhu dobre saradnje koju smo imali u prethodnom periodu danas smo se odlučili da potpišemo memorandum  o  saradnji koji će dati doprinos u borbi protiv alchajmera i na taj način  pomoći oboljelima ali i njihovim porodicama prevashdno.

Nastavićemo uspješno da sarađuejmo i kao što je već pomenuto mi smo članovi evropskog  i svjetskog alchajmera i zajedno ćemo raditi na jačanju platforme kako bi pristupili Dementia Friendly, što znači da će i Podgorica biti prepoznata kao prijatelj oboljelima od ove bolesti. Mnoge aktivnosti su u planu i mislim da ćemo ih uspješno sprovesti”, izjavila je direktorica NVO “Futura” Alma Orahovac.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, direktorica NVO “Futura”, Alma Orahovac uručila je zahvalnicu Glavnom gradu zamjenici gradonačelnika dr Slađani Vujačić.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?