Čanak: Halabuku o navodnoj ugroženosti Srba stvara SPC

Vjerujem da nema nijednog razloga da ne dođe do susreta predsjednika Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Poznajući i jednog i drugog, vjerujem da će pronaći način da to u najskorijoj budućnosti i urade,rekao je u intervjuu Vikend novinama lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Objavljeno: 22. 09. 2018 - 08:50

On je rekaob da je „Đukanović, kao čovjek neuporedivo ogromnog političkog iskustva na prostorima ne samo Balkana, beskonačno dragocjen sagovornik i saborac na rješenju kosovskog pitanja“.„Vjerujem da Vučić to ima u vidu“, rekao je on.

Komentarišući trenutne odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku Čanak je rekao da ne vidi ništa što bi bilo alarmantno.

“U pitanju je politički momenat koji, siguran sam, neće ugroziti postignute odnose Srbije i Crne Gore. Medijska hajka, koja se tako može pročitati iz Crne Gore, potiče od jednog dijela političara i crkve, a to smo znali i ranije, samo što je sada nešto glasnija. Činjenica je da kako napreduje proces rješavanja “kosovskog čvora” tako se oni koji žive od tog čvora i njegovog nerješavanja osjećaju sve ugroženiji“, rekao je on.

Govoreći o sastanku koji je šef srpske diplomatije Ivica Dačić imao sa predstvnicima Srba u Crnoj gori, on je rekao da je uvjeren da ni Dačić, ni Vučić ne misle da imaju bilo kakav mandat za miješanje u odnose u Crnoj Gori i da ne vidi zašto bi to radili. „Mislim da iza toga ne stoji nikakav atak na Crnu Goru kao državu i njeno rukovodstvo. Halabuku oko navodne ugroženosti Srba, kao i oko same posjete njenih predstavnika iz Crne Gore srpskim zvaničnicima, stvara prevashodno Srpska pravoslavna crkva i to sigurno nije nikakva tajna”, istakao je on.

On je rekao da ne vjeruje da imaju oficijelnu državnu podršku u Srbiji za proslavu Podgoričke skupštine.

 

 

 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?