Vođa "škaljara" je u srpskom zatvoru, a čeka ga jedan od ovih pet scenarija

Devet dana nakon hapšenja navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića u Turskoj i dalje nema odgovora na pitanja u koja je sve krivična djela upleten Kotoranin, da li srpska policija protiv njega ima nove dokaze i šta će biti s optužnicom za šverc kokaina u Grčkoj?

Objavljeno: 22. 09. 2018 - 08:59

Šta znamo do sada?

Zvanične informacije potvrđuju da je Vukotić uhapšen u mondenskom ljetovalištu u Antaliji zbog falsifikovanih isprava. Nakon što je priveden, Turska ga je protjerala u Srbiju, čiji je državljanin.

Nakon što je pao u ruke srpske policije, istragu zbog falš isprava preuzelo je Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu. Vukotić je saslušan, a njegova odbrana bazira se na tome da je nelegalno uhapšen i da mu se u Srbiji ne može suditi za djelo počinjeno u inostranstvu.

Nezvanično, organi gonjenja u Srbiji ispituju da li bi Vukotić mogao biti povezan sa serijom ubistava koja se u Srbiji dogodila u okviru sukoba škaljarskog i kavačkog klana. Nije poznato je li Vukotić ispitivan na ove okolnosti i da li postoji istraga koja bi ga sa njima mogla povezati. Grčka paralelno vodi postupak protiv njega za šverc 139 kilograma kokaina.

Srpska policija raspolaže saznanjima da su Luka Bojović, vođa zemunskog klana, i Jovica Vukotić, vođa škaljarskog klana, vodili poslove sa švercom kokaina u Crnoj Gori, Evropi i Latinskoj Americi.

Šta dalje očekuje Vukotića? "Blic" predstavlja pet scenarija prema kojima će se odlučivati o njegovoj sudbini. Iako su neki manje, a neki više vjerovatni, u ovom trenutku svaki je moguć.

jovica-vukotic-privodjenje

SCENARIO 1: Priznanje krivice bez izručenja

Od hapšenja Vukotića se spekuliše da bi ubrzo po pokretanju istrage mogao da prizna krivicu i sklopi sporazum sa Drugim osnovnim tužilaštvom.

Fakat je da svako tužilaštvo - po preporuci Republičkog javnog tužilaštva - mora okrivljenom da ponudi priznanje krivice. Ipak, ozbiljnih pregovora o ovom sporazumu (nezvanično kažu za "Blic" upućeni u slučaj) do sada nije bilo.

Ako bi priznao krivicu, Vukotić vjerovatno ne bi bio osuđen na kaznu zatvora dužu od godinu dana: zaprijećena kazna je do pet godina, ali tužilaštvo i sud bi morali da okrivljenom daju ustupke ako bi priznao djelo. U tom slučaju Vukotić ne bi mogao biti izručen Grčkoj - Srbija i ta zemlja nemaju takav ugovor.

SCENARIO 2: Protjerivanje, pa izručenje iz Crne Gore

Vukotić bi, međutim, mogao biti izručen Grčkoj iz Crne Gore. Naime, njegov otac je rekao crnogorskim medijima da je njegov sin započeo proceduru odricanja od srpskog državljanstva pre nekoliko godina.

Ako bi taj postupak bio okončan nakon ili u toku suđenja za lažna dokumenta, Vukotić bi mogao - ako bude osuđen - presudom biti protjeran iz Srbije u svoju drugu domicilnu zemlju. Crna Gora ima sporazum o izručenju sa Grčkom, pa bi Vukotić na taj način mogao završiti pred atinskim sudom.

jovica-vukotic-visi-sud-beograd

SCENARIO 3: Grčka ustupa predmet Srbiji

Tužilaštvo u Grčkoj bi, makar teoretski, moglo Srbiji da ustupi predmet šverca 139 kilograma kokaina u kojem je Vukotić jedan od okrivljenih.

To ne bi bila uobičajena praksa: tužilaštva koja sprovode istragu obično zahtijevaju da vode postupak pred svojim sudovima. Ipak, hipotetički, to bi bilo moguće, a razlog više leži u tome što je još jedan od okrivljenih - Martin Matijašević, koji je uhapšen sa pomenutim tovarom droge - takođe državljanin Srbije.

SCENARIO 4: Suđenje za ubistva

U bezbjednosnim krugovima odavno se spekuliše da su za većinu mafijaških ubistava u Srbiji odgovorni kotorski klanovi, škaljarski i kavački. Vukotić bi u tom slučaju mogao biti povezan sa ovim likvidacijama (ubistvo Davorina Baltića s početka 2018. posljednje je u nizu koje se pripisuje obračunu klanova).

Nikakva istraga, međutim, nije zvanično otvorena u tužilaštvima povodom ovih slučajeva, pa je i hapšenje po tom osnovu malo vjerovatno.

SCENARIO 5: Oslobađajuća presuda

Istraga za falš dokumenta, čini se, vrvi od dokaza protiv Vukotića. Međutim, svaki je čovjek nevin dok se ne dokaže suprotno, pa i vođa "škaljaraca" ima pravo na fer suđenje i odluku suda koja bi ga mogla osloboditi krivice.

U tom slučaju Vukotić bi - osim sudskih troškova - imao pravo i da tuži Srbiju zbog vremena koje je proveo u pritvoru, potencijalno i zbog izgubljene dobiti (jer su mu ugroženi poslovi u Turskoj).

FOTO: Kurir.rs