Srbija i Hrvatska povlače lijek koji se masovno koristi

Srpska i hrvatska Agencija za ljekove izdale su nalog za povlačenje ukupno deset serija lijeka pod nazivom solifar, koji koristi veliki broj pacijenata.

Objavljeno: 23. 09. 2018 - 09:24

Nadležni su saopštili da je razlog povlačenja lijeka "nečistoća", prenosi Blic.rs.

Taj lijek koristi veliki broj pacijenata koji imaju "pretjerano aktivne bešike", nagon za čestim mokrenjem, ali i mnoge žene koje su poslije porođaja dobile takozvanu stres inkontineciju ili nevoljno ispuštanje urina prilikom nekih napora.

U Hrvatskoj se povlače tri serije solifara, a u Srbiji sedam.

U Srbiji svi ljekari i farmaceuti još nijesu dobili obavještenje o tome, pa je u nekim privatnim apotekama lijek moguće naći.

Apoteke "Beograd" imaju sve informacije, dok su privatni apotekarski lanci još neobavješteni.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva je na svom sajtu objavila, u pismu zdravstvenim radnicima, informaciju o povlačenju sedam serija tog lijeka sa tržišta.

Agencija je izdala nalog za povlačenje nakon što je dobila informaciju od nosioca dozvole za stavljanje medikamenta u promet u Srbiji da su u određenim serijama od pet i deset miligrama pronađene "nečistoće".

„Odluka je donijeta zbog odstupanja od standarda kvaliteta za određene serije lijeka, a na osnovu izvršene rekontrole prilikom koje su dobijeni rezultati ispitivanja nečistoće 'SLF N-oksid' izvan odobrene specifikacijske granice u roku upotrebe leka", saopštila je srpska agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Pojedini zdravstveni radnici su naveli da ne znaju za povlačenje solifara.

Urolog Aleksandar Milošević kazao je za Blic da su se u proteklih nekoliko mjeseci njegovi pacijenti žalili na neke nuspojave leka, kao što je suvoća usana.

Farmaceutkinja Vukosava Stevanović, koja je predsjednica Udruženja "Apotekarsko jezgro", rekla je da njeno udruženje nema informaciju o povlečnju lijeka sa tržišta, ali da će odamah o tome uputiti obavještenje svim članovima.