Prije 50 godina na današnji dan pao stari viseći most

Stari pješački most se nalazio na istom mjestu đe je danas takozvani Moskovski most. Bio je sa podom od dasaka i sajlama prikačenim za betonske krajeve koji su ga držali. Ličio je na gerilske mostove i izazivao uzbuđenje pri samom prelasku preko njega.

Objavljeno: 23. 09. 2018 - 13:36

Podgorički mangupi su znali da ga zaljuljaju i tako plaše prolaznike na njemu, pa je prelazak preko njega ujedno bio i izazov.

Kad je bilo nevrijeme, jak sjeverni vjetar i sl. rijetko ko se usudio da pređe preko njega jer se most krivio i uvijao, kao što se vidi na fotografiji.

Most su najviše koristili učenici podgoričke gimnazije koji su živjeli preko Morače ili u drugim naseljima sa te strane rijeke.

Nažalost, došao je crni 23. septembar 1968. godine i most je popuštio. U trenutku kad se srušio na njemu je bilo preko 30 pješaka, uglavnom djece i omladine iz škole, a za njih 5 je to bio sudnju dan.

Padom mosta na kamenje Labud plaže život su izgubili: učenici gimnazije Tomislava Vidić i Slavka Šćepanović, službenica Nada Radulović, sudija Radovan Kalezić i kapetan prve klase Radoslav Čolić.

Teže i lakše povrijeđeno je bilo 25 pješaka, a 40 godina nakon rušenja 19. decembra 2008. Podgorica je dobila Moskovski most.

stari-viseci-most-titograd1-fb-podgoricke-legende

 

Sa FB stranice Podgoričke legende

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?