Pompeo: SAD će pobijediti u trgovinskom ratu s Kinom

SAD će "pobijediti" u trgovinskom ratu s Kinom rekao je državni sekretar SAD, Majk Pompeo.

Objavljeno: 23. 09. 2018 - 18:56

"Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD traje godinama", rekao je Pompeo u televizijskoj emisiji "Fox News Sunday", smatrajući Peking odgovornim za sukob s podizanjem carina između dvije zemlje.

Američka administracija Donalda Trampa objavila je da od ponedjeljka stupaju na snagu nove carine od 10 odsto na uvoz iz Kine, u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Kina je uzvratila najavljujući nove carinske namete na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

"Ako to hoćemo da zovemo trgovinskim ratom, riješeni smo da ga dobijemo...i pobijedićemo", rekao je šef američke diplomatije.

On je obećao da će postići da se Kina ponaša kao što treba da se ponaša jedna svjetska sila: da bude transparentna i da poštuje pravnu državu.

"Ne treba krasti intelektualnu svojinu" i treba poštovati "osnovne principe trgovine širom svijeta, jednakost i reciprocitet", rekao je Pompeo.

Pompeo je dodao da je predsjednik Tramp to rekao svom kineskom kolegi Si Đinpingu "koga jako cijeni", i da to Amerikanci traže, a američki radnici zaslužuju.

U jeku trgovinskog nadmetanja između SAD i Kine Vašington je podigao ton prema Pekingu na više frontova, osuđujući tamošnje pritvaranje muslimana, Ujgura, uvodeći sankcije kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja i optužujući Kinu da se miješa u predstojeće izbore za Kongres SA D - tako što preko carina utiče na Trampovo izborno tijelo.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?