Sjutra dan Njemačke u Podgorici: Izložba, ples, pivo i kobasice

Manifestacija „Dan Njemačke“, u organizaciji Ambasade SR Njemačke u Podgorici, uz podršku Glavnog grada, tj. Sekretarijata za kulturu i sport i Gete-instituta u Beogradu, održaće se po drugi put u Podgorici u utorak, 25. septembra na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“. 

Objavljeno: 24. 09. 2018 - 12:24

Cilj manifestacije predstavlja snaženje dobrih njemačko-crnogorskih odnosa kao i buđenje interesovanja za njemački jezik. Takođe, jedan od ciljeva je i približavanje njemačke kulture kao i predstavljanje institucija Njemačke u oblasti kulture građanima i građankama Crne Gore.

Ovogodišnji bogat program predstavlja UNESCO- ovo područje Svjetske baštine: Gornju srednju dolinu Rajne. Od 10:00 časova na platou kod Narodne biblioteke „Radosav Ljumovič“ je predviđen susret sa Lorelaj i vitezovima njemačkog srednjeg vijeka u saradnji sa NVO „Medieval Kotor“ ispred modela tvrđave Marksburg, jedinim utvrđenjem na području Srednje Rajne koje nikada nije bilo uništeno.

U 12:00 časova svečano će biti otvorena izložba „Tragovima Njemačke u Crnoj Gori“. Izložba prikazuje radove crnogorskih učenika i učenica koji u crnogorskim školama uče njemački jezik, a koji su nastali u okviru školskog konkursa.

U poslijepodnevnom dijelu programa nastupiće učenice škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, koje će izvesti specifične koreografije. Od 20.00 h veče donosi koncert njemačkog džez benda „Furiopolis“ i predgrupe džez pijaniste Enesa Tahirovića sa svojim džez duom „Enes i Maša“. Muziku će pratiti svjetlosne instalacije njemačkog umjetnika Kurta Lorenca Tajnerta (Kurt Laurenz Theinert). Kao i prošle godine, na postavljenim info štandovima će se predstaviti: Goethe Institut, Njemačka turistička zajednica DZT, Njemačka služba za akademsku razmjenu DAAD, NVO Humboltovo društvo, Centralna uprava za školstvo u inostranstvu ZfA, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, preduzeće Vodovod i kanalizacija d.o.o Podgorica i njemačka razvojna banka KfW sa zajedničkim projektom „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“.

"Manifestacija je namijenjena mlađima i starijima. Svi zainteresovani za njemačku istoriju, dobru muziku, njemačke kobasice, hladno njemačko pivo ili njemačko vino punog ukusa su srdačno pozvani da posjete manifestaciju", saopštili su.