Sjutra dan Njemačke u Podgorici: Izložba, ples, pivo i kobasice

Manifestacija „Dan Njemačke“, u organizaciji Ambasade SR Njemačke u Podgorici, uz podršku Glavnog grada, tj. Sekretarijata za kulturu i sport i Gete-instituta u Beogradu, održaće se po drugi put u Podgorici u utorak, 25. septembra na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“. 

Objavljeno: 24. 09. 2018 - 12:24

Cilj manifestacije predstavlja snaženje dobrih njemačko-crnogorskih odnosa kao i buđenje interesovanja za njemački jezik. Takođe, jedan od ciljeva je i približavanje njemačke kulture kao i predstavljanje institucija Njemačke u oblasti kulture građanima i građankama Crne Gore.

Ovogodišnji bogat program predstavlja UNESCO- ovo područje Svjetske baštine: Gornju srednju dolinu Rajne. Od 10:00 časova na platou kod Narodne biblioteke „Radosav Ljumovič“ je predviđen susret sa Lorelaj i vitezovima njemačkog srednjeg vijeka u saradnji sa NVO „Medieval Kotor“ ispred modela tvrđave Marksburg, jedinim utvrđenjem na području Srednje Rajne koje nikada nije bilo uništeno.

U 12:00 časova svečano će biti otvorena izložba „Tragovima Njemačke u Crnoj Gori“. Izložba prikazuje radove crnogorskih učenika i učenica koji u crnogorskim školama uče njemački jezik, a koji su nastali u okviru školskog konkursa.

U poslijepodnevnom dijelu programa nastupiće učenice škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, koje će izvesti specifične koreografije. Od 20.00 h veče donosi koncert njemačkog džez benda „Furiopolis“ i predgrupe džez pijaniste Enesa Tahirovića sa svojim džez duom „Enes i Maša“. Muziku će pratiti svjetlosne instalacije njemačkog umjetnika Kurta Lorenca Tajnerta (Kurt Laurenz Theinert). Kao i prošle godine, na postavljenim info štandovima će se predstaviti: Goethe Institut, Njemačka turistička zajednica DZT, Njemačka služba za akademsku razmjenu DAAD, NVO Humboltovo društvo, Centralna uprava za školstvo u inostranstvu ZfA, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, preduzeće Vodovod i kanalizacija d.o.o Podgorica i njemačka razvojna banka KfW sa zajedničkim projektom „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“.

"Manifestacija je namijenjena mlađima i starijima. Svi zainteresovani za njemačku istoriju, dobru muziku, njemačke kobasice, hladno njemačko pivo ili njemačko vino punog ukusa su srdačno pozvani da posjete manifestaciju", saopštili su.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?