Dnevno na zračenju 150 pacijenata

Kod onkoloških oboljenja promjene se ne dešavaju preko noći. Na primjer, da bi se razvio karcinom dojke od jednog centimetra potrebno je od pet do 10 godina. Ranije se dnevno zračilo od 45 do 50 pacijenata, a u posljednjih sedam godina taj broj se utrostručio – kazali su Pobjedi iz Kliničkog centra

Objavljeno: 25. 09. 2018 - 06:20

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju i dalje ne radi, a kako je Pobjedi rečeno iz Kliničkog centra, kvar će ubrzo biti otklonjen. - Ovlašćeni serviser radi na otklanjanju kvara i naša su očekivanja da će aparat brzo biti funkcionalan. Serviser će ostati nekoliko dana kako bi ispratio rad aparata, da bi se spriječili eventualni problemi u radu i pacijentima obezbijedio kontinuitet u terapiji zračenjem – naveli su iz ove zdravstvene ustanove. Ističu i da su nabavili još jedan aparat, a u toku je njegova instalacija.

OPTEREĆENOST

Postojeći aparat za spoljašnje zračenje, kako su pojasnili iz Kliničkog, podložan je povremenim kvarovima, kojima između ostalog doprinosi njegova opterećenost. - Ranije se dnevno zračilo od 45 do 50 pacijenata, a u posljednjih sedam godina taj broj se utrostručio. Na godišnjem nivou bilo je oko 15.000 pregleda, a sada ima oko 25.000, dakle 10.000 više.

Ovaj trend rasta oboljelih od raka nije karakterističan samo za Crnu Goru već i za region i svijet uopšte, zbog produženog starosnog ljudskog vijeka, kao i loših navika naših građana, odnosno, faktora rizika, a na koje svaki pojedinac može da utiče, a to su konzumiranje duvana, alkohola, zatim gojaznost... – upozorili su iz Kliničkog centra. Kako je Pobjeda nedavno objavila, najnoviji podaci GLOBOCAN-a pokazuju da je od početka godine u našoj zemlji registrovano 2.366 novooboljelih od raka, dok je od ove opake bolesti umrlo 1.287 osoba.

Najveći broj novooboljelih bio je od raka dojke 420, zatim pluća 418. Rak na debelom crijevu registrovan je kod 210 pacijenata, na prostati 197, mokraćnoj bešici 93… Najviše ljudi, kako se navodi, umrlo je od raka pluća, čak 344, od raka na dojci 129, na prostati njih 78. Iz Kliničkog centra ističu da se kod onkoloških oboljenja promjene ne dešavaju preko noći, tako, na primjer, da bi se razvio karcinom dojke od jednog centimetra potrebno je od pet do 10 godina.

PREVENCIJA

- Zbog toga su neophodne preventivne mjere kako bi se smanjio broj oboljelih. Važno je da građani znaju da se onkološkim pacijentima u našoj ustanovi pristupa multidisciplinarno, gdje ljekari različitih specijalnosti zajedno donose odluku o daljem liječenju.

Ovakav pristup nemaju mnoge zdravstvene ustanove koje se svakodnevno reklamiraju u raznim medijima - naveli su iz ove zdravstvene ustanove. Za liječenje onkoloških pacijenata, kako naglašavaju, primjenjuju se i drugi vidovi terapije, kao što su hemioterapija i ljekovi koji u pojedinim slučajevima imaju bolji efekat od terapije zračenjem. Klinika za onkologiju i radioterapiju raspolaže jednim aparatom za spoljašnje i jednim za unutrašnje zračenje koji su instalirani u novoizgrađenoj i po savremenim standardima opremljenoj klinici, koja je predata na upotrebu 12. jula 2010.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?