Ekipe CEDIS-a bez većih problema na primorju tokom ljeta

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ovo ljeto su provele bez većih problema na distributivnoj mreži, kazali su Dnevnim novinama iz kompanije.

Objavljeno: 25. 09. 2018 - 08:07

Predstavnici CEDIS-a objašnjavaju da povećan broj korisnika, veliki broj nelegalnih objekata za koje mreža nije projektovana, kao i visoke temperature, dovode sistem do gornjih granica opterećenja.

“Kada je riječ o Ulcinju, gdje ljeti obično postoje problemi u održavanju stabilnosti mreže zbog velikog broja nelegalnih objakata, ova sezona je ipak završena bez većih problema. Tome je svakako doprinijelo i puštanje u rad važnog objekta, trafostanice 35/10-kilovolti Novi Ulcinj, koja je sigurnost i pouzdanost sistema dstribucije električne energije u tome gradu podigla na najviši nivo”, rekli su iz CEDIS-a.

U regionu četiri, koji obuhvata Bar, Ulcinj i Budvu, najviše problema ovoga ljeta, zbog divlje gradnje, bilo je u Čanju, te su ekipe danonoćno radile na smanjenju opterećenja u trafostanicama.

“Opterećenja su praćena kvarovima, pa je dosta posla bilo na zamjeni klema, osigurača, opravke podzemnih kablova”, kazao je monter iz Bara Dino Međedović koji je radio na tom dijelu mreže i koji je posebno pohvalio kolege iz Sutomora, jer su “dali i posljednji atom snage da se sezona uspješno održi”.

CEDIS je ljeto u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom proveo relativno mirno i bez većih problema.

“Bilo je problema usljed udara groma na transformatoru trafostanice u Tivtu. Problem je brzo saniran. Prošlog mjeseca se tokom noći desio požar na jednoj trafostanici u Baošićima gdje su, takođe brzom intervencijom, zamijenjeni svi oštećeni djelovi i uspostavljeno redovno napajanje”, naveli su iz kompanije.

Zbog loše vremenske situacije, dolazilo je do povremenih prekida u napajanju seoskih područja, u zaleđu Herceg Novog i Kotora.

Ovog ljeta su zamijenjeni i trafoi na trafostanicama Vidikovac, Cikić, Naljezići i Vranovići, jer je njihova snaga bila na limitu, kažu u CEDIS-u, zaključujući da najtežim poslom smatraju upravo održavanje elektroenergetske mreže.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?