Otvorena izložba “Kulturna baština nekad i sad”

Sinoć je u Ministarstvu kulture otvorena izložba “Kulturna baština nekad i sad”, realizovana u okviru programa obillježavanja Dana evropske baštine 2018. godine. Na izložbi, čije su autorke Andreja Mugoša i Maja Krušić, prikazano je stanje nepokretnih kulturnih dobara u različitim vremenskih periodima, prezentovano putem fotodokumentacije arhivirane u državnim institucijama.

Objavljeno: 25. 09. 2018 - 09:20

Izložbu je otvorio Božidar Božović, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara, istakavši da  fotografije reprezentativnih kulturnih dobara nekad i sad, predstavljaju svjedočanstvo o predanom radu i trudu generacija konzervatora, da zaštiti ovaj dio našeg najmarkantnijeg, najistaknutijeg i najvidljivijeg dijela kulturno – istorijskog nasljeđa.

„U središtu koncepta baštine je društvo, njegovi kulturni stavovi, njegove potrebe, razlozi zbog kojih prepoznaje vrijednosti baštine. Stoga vjerujem da kulturna dobra nijesu samo odraz kulturnih vrijednosti i značenja prošlosti, već je imperativ zajednice da ih permanentno štiti, ne zanemarujući i sadašnje kulturne, društvene, javne potrebe“, naglasio je Božović.

Radovi će biti izloženi do 30. septembra u Ministarstvu kulture na Cetinju. 

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?