Jednake šanse za sve mlade u 21. vijeku

Crna Gora je jedna od 16 zemalja svijeta koje, ove godine, učestvuju u Omladinskom izazovu u okviru globalne inicijative Generation Unlimited koja ima za cilj pružanje adekvatne pripreme svim mladima da usvoje vještine neophodne za zaposlenje u 21. vijeku

Objavljeno: 25. 09. 2018 - 11:24

Svjetski lideri pokrenuli su juče, na 73. zasijedanju Generalne skupštine UN-a, novo partnerstvo Generation Unlimited kako bi svaka mlada osoba dobila priliku za kvalitetno obrazovanje i zaposlenje do 2030. godine.

Generation Unlimited ima za cilj da smanji problem globalne krize obrazovanja i sticanja vještina neophodnih u 21. vijeku koji trenutno opterećuje milione mladih širom planete. Naime, više od 200 miliona mlađih i starijih adolescenata trenutno ne pohađaju školu i suočavaju se s budućnošću siromaštva ako se ne preduzmu hitni koraci.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš; izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For; predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim; visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednost Federika Mogerini i drugi lideri iz cijelog svijeta okupili su se radi pružanja podrške  Generation Unlimited inicijativi.

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena premijerom Duškom Markovićem, prisustovala je ovom dogadjaju koji ce doprinijeti sprovođenju Strategije Ujedinjenih nacija za mlade do 2030. godine.

Crna Gora je jedna od 16 zemalja svijeta koje, ove godine, učestvuju u Omladinskom izazovu u okviru ove globalne inicijative. Radi se o pozivu mladim ljudima uzrasta 14-24 godina da podnesu prijedloge za unapređenje kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja i bolje sticanje vještina koje su neophodne za zaposlenje u 21. vijeku.

„Među mladima su neki od najboljih pronalazača, stvaralaca i inovatora,“ ističe Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. „Nadamo se da će ovaj izazov nadahnuti rađanje sjajnih ideja u Crnoj Gori koje će biti od pomoći u rješavanju nekih urgentnih izazova s ​​kojima se mladi danas suočavaju'', kazao je Kogali

U Crnoj Gori, mladi će u timovima moći da prijave svoje ideje tokom narednih mjeseci. Najuspješniji timovi biće pozvani da učestvuju u radionici za osmišljavanje projekata do kraja godine. Nakon radionice, biće izabrano pet najperspektivnijih ideja koje će biti finasirane sa po 1.000 dolara uz obezbijeđenu mentorsku podršku svima koji će te projekte sprovoditi.

Ova se inicijativa u Crnoj Gori sprovodi uz podrsku UNICEF-a i u partnerstvu sa NVO Digitalizuj.me.

Na proljeće 2019, projekti iz svake zemlje koji se nađu u užem izboru, ući će u proces selekcije na globalnom nivou. Ovi projekti biće nagrađeni sa dodatnih 20.000 američkih dolara u vidu investicije, koju će pratiti i odgovarajući mentorski program partnera globalne inicijative Generation Unlimited.

Sa 1,8 milijardi mladih ljudi u svijetu, Generation Unlimited predstavlja dinamično globalno partnerstvo koje se oslanja na stručnost mladih ljudi, predstavnika vlada, multilateralnih organizacija, privatnog sektora i civilnog društva u namjeri da podstakne hitna ulaganja u obrazovanje i ovladavanje vještinama neophodnim za 21. vijek.

Ko će osvojiti finale Lige šampiona?