Intenzivnijom saradnjom do stabilnijeg regiona

Na marginama 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanovićučestvovao je na radnom doručku ministara vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke.

Objavljeno: 25. 09. 2018 - 19:18

Domaćin susreta bio je generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Goran Svilanović, a sastanku je prisustvovao i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. 

Zemlje regiona napreduju na putu ka Evropskoj uniji u skladu sa svojim agendama pristupanja i važno je da, i pored izazova sa kojima se suočavaju, ostanu privržene reformama kao i perspektivi članstva u EU, ocijenjeno je u razgovoru šefova diplomatija.

Sagovornici su se saglasili da zemlje Zapadnog Balkana treba intenzivno da koriste sve mehanizme za regionalnu saradnju kako bi se bolje povezale, istovremeno gradeći čvrste temelje konkurentnom i prosperitetnom društvu, zasnovanom na evropskim vrijednostima. 

Na sastanku je posebno ukazano na važnost dalje afirmacije projektno orjentisanih aktivnosti u oblasti infrastrukture i digitalnog povezivanja, koje doprinose i političkoj stabilnosti regiona, navodi se u saopštenju.